22 februari 2020

Helaas pindakaas, de Amerikanen doen niet mee met ExoMars

Amerika doet niet mee met ExoMars

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft deze week aan haar Europese zusterorganisatie ESA laten weten dat het niet mee doet met de twee Marsmissies van ExoMars. De reden is niet zo moeilijk te raden: het is te duur. ExoMars bestond uit twee onderdelen: in 2016 de lancering van een Marssatelliet, gevolgd in 2018 door een Marsrover, die op Mars onderzoek aan de bodem zou doen. Het gisteren gepresenteerde begrotingsvoorstel van de NASA voor 2013, dat nog door het Congres moet worden goedgekeurd, laat gewoonweg geen ruimte voor een bijdrage aan ExoMars. NASA’s Mars-exploratieprogramma wordt met bijna 40% gesnoeid, van 587 miljoen naar 361 miljoen dollar.

Comments

  1. Van ExoMars naar ExitMars… 🙁

  2. Ik ben in elk geval blij dat het JWS project zo het nu lijkt wel doorgaat. Hier verheug ik mij zeer op.

    • Ja, dat mag eigenlijk wel een wonder heten. De kosten van de JWST zijn namelijk gestegen tot 8,7 miljard dollar en desondanks kan het doorgaan. Ik ben er ook wel blij mee, want ik heb liever een betere versie van Hubble dan weer zo'n apparaat dat op Mars op zoek gaat naar leven. Het mooiste zou natuurlijk zijn JWST + ExoMars, maar zoals Rudy zei wordt het nu JWST + ExitMars.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: