7 augustus 2020

Stofschil rondom rode reuzensterren oorzaak sterrenwind


Een internationaal team van Australische en Britse sterrenkundigen is meer te weten gekomen over de laatste fase van sterren als de zon, waarin ze als een rode reus gigantisch zijn opgezweld en ze grote hoeveelheden stof en gas de ruimte in blazen en ze zich zodoende ontdoen van hun buitenlagen. Het gaat om sterren in het massabereik tussen 0,6 en 10 zonmassa’s, die gedurende de rode reusfase in korte tijd – slechts 10.000 jaar ongeveer – middels een sterrenwind hun buitenlaag wegblazen, een wind die wel 100 miljoen keer zo krachtig kan zijn als de zonnewind. Het team onder leiding van Barnaby Norris (Universiteit van Sydney) bestudeerde drie rode reuzen, waaronder de ster W Hydrae (zie de reconstructie hierboven) in het sterrenbeeld Waterslang, 560 maal zo groot als de zon en 375 lichtjaar van ons vandaan. Ze ontdekten dat die reuzen op heel korte afstand omringd worden door een schil van onverwacht grote stofdeeltjes, welke ontstaan door condensatie in het koelere deel van de steratmosfeer. om dat stof te kunnen zien maakte men gebruik van een nieuwe techniek, die van de

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.