23 september 2023

Ook in Nederland hebben we wat kunnen doen tijdens de Astrovacance

Het was deze week weer nieuwe maan en als het dan ook nog eens een onbewolkte heldere hemel is, betekent dat natuurlijk deepsky fotograferen. Onze ‘astro-club-collega’s’ van astronomievereniging Christiaan Huygens zijn in Zuid-Frankrijk op Astrovacance en de achterblijvers moeten het dan maar doen met een lichtvervuilde lucht in Nederland.Ik heb even gewacht of er goede berichten over de astrovacance in Zuid-Frankrijk te melden waren (ik heb via twitter en facebook van Paul hen kunnen volgen) want ik wil hun natuurlijk niet tegen het hoofd te stoten dat er ook in Nederland een paar aardige nachten zijn geweest. (smile) Maar nu ik hoorde dat ze een aantal prima heldere nachten gehad hebben, durf ik het aan om ook mijn resultaten zonder rancune te tonen, ha ha.. Ze zullen ongetwijfeld met prachtige resultaten terugkomen.

Afgelopen week heb ik de volgende foto’s gemaakt van respectievelijk:

NGC2903 op zaterdag 14-4-2012 en later tijdens bewerken gecombineerd met eerdere opname van 22-3 jl. totaal 4 uur belicht.

NGC4565 Needle Galaxy ofwel Spoelnevel op maandag 16-4-2012 gefotografeerd (tegelijk op zelfde avond als dat Jan Brandt ook dit object vanuit de Dordtse Biesbosch fotografeerde. Zie hierover zijn blog waarin hij meer info geeft over dit stelsel) Mijn versie is uiteindelijk het resultaat van een combinatie van 16-4 jl. samen met opnames van  maart en april vorig jaar te combineren waardoor ik totaal 12 uur belichtingstijd heb. Dus dat is geen eerlijke vergelijking met ‘mijn waarde collega blogger’ Jan.

M51 Wirlpool galaxy van 19-4-2012, totale belichtingstijd van 4,5 uur. Deze heeft mij wel een gedeeltelijke slapeloze nacht opgeleverd omdat er af en toe bewolking overdreef en er een kans op een buitje was. Eerder deze avond nog op de valreep mijn telescoop rap binnen gezet toen ik van Adrianus V een twitterberichtje las dat er een hoosbui aankwam. Arie, nog hiervoor bedankt .En o ja, gisteravond werd ik blij verrast door het ISS dat over Dordrecht heen kwam. Leek wel of Venus opeens rap van positie wisselde, zo helder was hij weer te zien.

.

Share

Comments

 1. Mooie plaatjes hoor. Mijn conclusie: je hoeft helemaal niet naar Frankrijk te gaan om dit soort foto’s te kunnen maken. Oeps, nou stuit ìk vast een boel mensen tegen het hoofd. 😉

  • Jan Heuser zegt

   durf je nu volgende week nog wel naar de ALV te komen? 🙂

  • Jan Heuser zegt

   Tja, het kost alleen wat meer tijd om tot een resultaat te komen. Dat doe je in zuid-frankrijk dus in de helft van de tijd. En ik heb geprobeerd die Spoelnevel NGC4565 visueel te bekijken en dan denk je dat je hem gezien hebt, maar je weet het niet zeker. Dus zo lastig is dat, althans voor mij. Denk dat dit ook in z-Fr. wel iets anders zal zijn.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: