12 juli 2020

Video: amateurs van de Zooniverse die galactische bellen ontdekken

Een poosje terug werd bekendgemaakt dat amateur-sterrenkundigen in het kader van het Milky Way Project – deel uitmakend van The Zooniverse, waartoe ook de welbekende Galaxy Zoo hoort – in de Melkweg 5106 ‘bellen’ hebben ontdekt. Ik heb toen van die ontdekking melding gemaakt in de rubriek Kort Astronieuws. Het zijn bellen rondom zware, jonge sterren, die ontstaan als vanuit zo’n ster een schokgolf uitgaat, die zich een weg baant door de omringende gas- en stofnevels. Deze week kwam de NASA met een video over deze ontdekking, waarin de Melkweg wordt voorgesteld als een fles champagne, vol met sprankelende en bubbelende galactische bellen:

Bij het Milky Way Project worden met behulp van infraroodfoto

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.