28 november 2023

NGC 5907…the Splinter Galaxy..ofwel flat out towards an edge on!

NGC 5907 in de Draak

“Leven is leren” zeggen ze (en ik ook) wel eens…..welnu

Share

Comments

 1. Jan, een wat late reactie omdat ik gisteren hele dag in een workshop ‘astrofoto’s bewerken’ zat. Weer een hoop bijgeleerd. En ik zie dat jij dat ook gedaan hebt. Geen vignettering meer. Gaat steeds beter he? Leuk dat je nu ook ‘helemaal om’ bent in de digitale astrofotografie. Keep on going!

 2. Hoi Jan, ging het in die workshop ook nog over de hoogte van je gevoeligheid, dus welke ISO je het beste kunt gebruiken? Ik gebruik dat een tijdje terug de discussie was dat je beter een lagere ISO-waarde kan nemen. Klopt dat?

 3. Is deze workshop nauwelijk aan de orde geweest. Wel uitgebreid tijdens de bijeenkomst van Astrofotografie werkgroep. Klopt dat het weinig zinvol is om met hele hoge ISO-waarden te fotograferen als je toch meerdere opnames gaat stacken. Je kunt dan nl. bij je nabewerking de belichting toch wel goed naar voren halen. De kans dat je bij hoge ISO-waarden de sterren en bijv. kern van een sterrenstelsel ‘uitbrandt’ (overbelciht) is groot en is dan definitief verloren. Maar de boodschap was dat je het optimum voor elk toestel zelf moet nazoeken/uitzoeken. Ik merk zelf nauwelijks verschil tussen ISO400 en ISO800. Veel lager zal ik bij meeste objecten niet gaan en hoger waarschijnlijk ook niet. Voor idividuele plaatjes, dus wanneer je niet stackt, zal het wel uitmaken en heeft hogere ISO wel zin. Er lag een hele uitleg aan ten grondslag, die ik probeer te achterhalen, maar nog geen reactie terug gekregen.

 4. Hé Jan…..ik ben ook lid van die werkgroep astrofotografie…Hoe komt het dat ik steeds maar weer al die leuke bijeenkomsten misloop………….dit is nu al de tweede keer in korte tijd..grrrrr….Ik zal er wel steeds met mijn duffe harsens overheen kijken maarre als er weer eens “iets” is wil je me dan please..please…effe digitaal danwel “in the flesh” op de schouders tikken……maken we er een “joint venture” van…..enne….kunnen we zelfs wellicht eventueel, als je durft, gezellig “for old times sake” met den snelheid van het licht of sneller nog (heb het lef eens om nu te lachen!!) met den ouden MAVO groenendijk-eend naar dat “iets” afreizen!!!

  Wat dat gevalletje “vignettering”betreft….dat was toen ik met deep sky fotografie (nat) begon nog veel erger….toen had mijn oude camera-adapter nog een maar een doorlaat van 24,5 mm (de doorlaat van die kleine ouderwetse jaren 60-70 oculairen)….mijn onlangs overleden eendengagagist, Herman, heeft deze doorlaat toen nog vergroot naar 31,8 mm en dat zag er alweer een flink stuk beter uit……Misschien toch maar eens omzien naar een 2 inch oculairhouder plus camera-adapter..hoewel die flatfields eigenlijk al, zij het dan de digitale, oplossing zijn?? nou ja…we zien wel…voorlopig ben ik een zeer tevreden astrofotografisch mensch!!!!

 5. Tja, die werkgroep Astrofotografie is niet zo actief met communiceren wanneer er weer een bijeenkomst is. Ik heb het ook maar bij toeval gelezen en toen in mijn agenda gezet. Wanneer ik de volgende bijeenkomst weer, zal ik het je meteen laten weten. Groeten, Jan

 6. Ik heb de info gevonden over de presentatie van ISO-waarden met DLSR:
  http://www.astrojac.nl/astrojac/node/46

 7. OK thanx!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: