23 juli 2024

André Kuipers zal zondagochtend weer terugkeren op aarde

Kuipers, Kononenko en Pettit keren zondagmorgen weer terug op aarde. Credit: ESA

Komende nacht – van zaterdag op zondag – zal er een einde komen aan de 193 dagen durende PromISSe missie van André Kuipers en z’n twee collega-astronauten, de Rus Oleg Kononenko en de Amerikaan Don Pettit. De drie astronauten zullen overstappen van het internationale ruimtestation ISS in de Sojoez capsule TMA-03M. Met die capsule werden ze ook op 21 december vorig jaar gelanceerd. om 06.48 uur zondagmorgen zal de Sojoez loskoppelen van het ISS en begint de terugreis. De heenweg van Kuipers in december duurde 2 dagen, maar dankzij de zwaartekracht gaat de terugweg veel sneller. Drie uur na de loskoppeling keert de Sojoez terug in de dampkring, ongeveer 120 kilometer boven de aarde. Minutenlang is de capsule met Kuipers een gloeiende vuurbal. Een kwartier voor de landing komen vier parachutes naar buiten. Die remmen de capsule. Met een vaartje van ongeveer 5 kilometer per uur landt Kuipers zondag om 10:14 uur (Nederlandse tijd) in de steppe in Kazachstan. Voor het eerst in 6 maanden heeft hij dan vaste grond onder de voeten. Kuipers zelf heeft die terugkeer op Twitter als volgt omschreven:

En zo is het maar net. De foto waar hij naar linkt is van de Sojoez, waarmee hij terug zal keren en die voorzien is van een beschermend hitteschild. We duimen voor het drietal dat het allemaal goed zal verlopen. Het laatste gedeelte van de terugkeer door de dampkring en de landing zijn vanaf 7:45 uur live te volgen en wel HIER!!

Live stream by Ustream

Bron: NU.nl + ESA.

Share

Comments

  1. Jan Brandt zegt

    Tipje voor de “Ruimtevaart-kwelbuisverslaafden” (zou dat een officieel scrabble-woord kunnen zijn??) onder ons, vanavond (zaterdagavond dus) op Nederland 1 om 22.00 uur een voorbeschouwing op de aanstaande terugkeer van “onzen space-Dree” naar Moeder Aard en morgenochtend op Nederland 1 vanaf 09.30 uur een life-verslag van de landing van de Soyuzcapsule met André Kuipers aan boord…..enne…in de wetenschap dat het met “the allweather-flyingcapabilities” van de ozo betrouwbare en ouderwets solide Soyuz eigenlijk altijd wel “snor” zit…zal deze landing (in tegenstelling tot die van de Spaceshuttle) zeer waarschijnlijk stipt op tijd plaatsvinden!! Ga dat zien, ga dat zien…..

  2. D’r is vanavond bij ons thuis een surprise-party voor Eline (niet doorvertellen hoor), dus geen idee hoe laat ik m’n bed zie. Kan dus zijn dat ik tijdens de landing van Dreetje nog in dromenland zit. Nou ja, ik zal in ieder geval van hem dromen. 🙂

Speak Your Mind

*