15 april 2024

Curiosity vindt iets op Mars dat eh… op metaal lijkt

[Update 22.18u]: Ik lees net dat de NASA heeft laten weten dat het vreemde voorwerp inderdaad iets van de Curiosity zelf moet zijn. Hoogstwaarschijnlijk een stukje beschermend hittewerend tape, dat overal op de Marsrover te vinden is. Bron: Space.com.

Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS.

Marsrover Curiosity heeft deze week voor het eerst in het gebied genaamd ‘Rocknest’ een stukje Marsbodem verzameld met z’n ‘sample-scooping system’, welke zich aan het uiteinde van de beweegbare 2,1 meter lange robotarm bevindt. Een verrassende vondst daarbij was dat eergisteren – 7 oktober dus, Sol 61 op Mars – de Curiosity een kleine scherf in de Marsbodem opmerkte, die een metaalachtig uiterlijk heeft. Direct nadat  het vreemde voorwerp werd opgemerkt stopte het eigenlijke onderzoek met de schep van de Curiosity. Het wetenschappelijk team van de NASA gaat uitzoeken wat het object precies is. Er bestaat de mogelijkheid dat het een afgebroken stukje van het Mars Science Laboratory (MSL) zelf is, waarmee de Curiosity op 5 augustus j.l. door de atmosfeer van Mars afdaalde en uiteindelijk landde. De vondst van het metaalachtige voorwerp leidde op Twitter al tot de nodige speculaties: is het een schroef, de peuk van een sigaret, het lipje van een bierblikje Heineken, Martiaanse macaroni? 😀 Emily Lakdawalla (Planetary Society) kwam in de loop van vandaag via Twitter met een foto van het object, gemaakt met de ChemCam in de mast van de Curiosity:

Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS.

Het lijkt wel een stukje plastic omhulsel, nietwaar? Misschien is het isolatieband, dat op diverse plekken op de Curiosity wordt gebruikt en dat wellicht heeft losgelaten. Hieronder beelden van de eerste schep Marsbodem, die verzameld werd. Zodra de werkzaamheden met die schep worden hervat zullen de Marsmonsters worden ‘afgeleverd’ bij twee instrumenten aan boord van de Curiosity, de Sample Analysis at Mars (SAM) en Chemistry and Mineralogy (CheMin). Afwachten wat het metalen voorwerp precies is en wat het onderzoek aan de Marsmonsters gaat opleveren.

Bron: Space.com + Cosmic Variance.

Share

Speak Your Mind

*