22 juni 2024

Drie verschillende boeken van en over André Kuipers gepresenteerd

André Kuipers presenteert zijn boek André het astronautje (Credits: Fred Kamphues)

In een volgepropt Planetarium in de Amsterdamse dierentuin Artis werden woensdag 31 oktober drie verschillende boeken van en over ESA-astronaut André Kuipers gepresenteerd. Drie stuks inderdaad, want Kuipers had ‘zoveel te vertellen, dat het niet allemaal in één boek zou passen.’ Op 21 december 2011 vertrok Kuipers na een jarenlange training naar het internationale ruimtestation ISS waar hij ruim 6 maanden verbleef. Na een korte uitleg over de sterrenhemel, sterrenbeelden en de ruimtevaart was het aan André zelf om het eerste boek te presenteren. In André het astronautje gaat de kleine André op reis naar de maan. Het is het eerste prentenboek dat geschreven is in de ruimte. Nadat hij een kort stukje voor las uit het boek, reikte de ESA-astronaut de eerste exemplaren onder andere uit aan zijn kinderen Sterre en Stijn. Ook Lydewijn Blum mocht een boek in ontvangst nemen. Zij is de dochter van illustratrice Natascha Stenvert, die de tekeningen maakte voor André het astronautje.

Trainen voor de ruimte

Wetenschapsjournalist Sander Koenen (rechts) presenteert het boek Ruimteschip Aarde aan André Kuipers (Credits: Fred Kamphues)

Waar André het astronautje door André Kuipers zelf geschreven werd, werden de andere twee gepresenteerde boeken geschreven door wetenschapsjournalist Sander Koenen. De afgelopen jaren volgde hij André op de voet. Terwijl de grote koepelplafond van het Planetarium spannende animaties van paraboolvluchten en raketlanceringen liet zien, las Koenen enkele passages voor uit zijn boek Ruimteschip Aarde: “Niet doorvertellen hoor, maar wist je dat astronauten vaak dingen meesmokkelen in hun ruimtepak? Bij zijn eerste ruimtevlucht nam André chocolade-eitjes mee, omdat hij rond Pasen de ruimte in ging. Maar die waren al voor de lancering gesmolten.” Onder luid applaus van de aanwezigen -voornamelijk klasgenootjes van André’s kinderen- reikte Koenen het eerste exemplaar van het boek uit aan de ESA-astronaut zelf. Bij de lancering van het derde Kuipers-boek, Droomvlucht, werkten Kuipers als Koenen samen. Waar André aan de hand van foto’s die in het koepelplafond geprojecteerd werden een paar spannende verhalen vertelde over zijn lancering naar het internationale ruimtestation ISS, vulde Koenen deze verhalen aan met passages uit het boek. Het eerste exemplaar van het boek werd uitgereikt aan André’s moeder. “Dit voelt heel gek”, aldus André. “Het is net alsof ik een tijdreis door mijn eigen leven maak.”

Kuipers bij Pauw en Witteman

Gisteravond was André Kuipers te gast bij Pauw en Witteman, om onder andere over zijn boek te praten. Hieronder de video ervan.

Bron: ESA.

Share

Speak Your Mind

*