20 juni 2024

Aardscheerder in beeld gebracht

Radaropname van 2007 PA8. Klik voor een grotere versie. Credit: NASA

Wetenschappers hebben gebruikt gemaakt van NASA’s 70-meter Deep Space Network-antenne om radaropnames te maken van de asteroïde 2007 PA8. De afstand tot de asteroïde, een zogenaamde aardscheerder, bedraagt z’n 9.5 miljoen kilometer. De radaropnames laten de noordpool van de aardscheerder zien op drie verschillende momenten. Aan de hand van de radaropnames blijkt dat 2007 PA8 een langwerpig en onregelmatig gevormd object is. De lengte bedraagt zo’n 1.6 kilometer en de asteroïde is bedekt met rotskammen en mogelijk ook met kraters.Aan de hand van de gegevens blijkt dat 2007 PA8 heel langzaam rond z’n as draait, hij doet ongeveer drie tot vier dagen over één omwenteling. Wetenschappers hebben 2007 PA8 uitgekozen vanwege zijn korte afstand tot de aarde. Afgelopen nacht was de onderlinge afstand het kleinst: ongeveer 17 keer de afstand tussen de aarde en de maan. De komende 200 jaar zal de ruimterots niet meer zo dichtbij komen.

Share

Comments

  1. “17 keer de afstand tussen de aarde en de zon” een aardschering? Moet zijn “… aarde en maan”.
    Zie bijvoorbeeld
    http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?release=2012-350

Speak Your Mind

*