26 februari 2024

NASA laat maandag GRAIL-tweelingsonde inslaan op de maan

[Update zondag 16 december, 15:17u] NASA gaat de inslag live uitzenden, voorzover dat tenminste live te zien is. Bron: Coalition for Space Exploration.

inslag_maan

Maandag slaan Ebb en Flow in op de maan. credit: NASA/JPL-Caltech/GSFC/ASU

De NASA is van plan om komende maandag de twee GRAIL-sondes Ebb en Flow in te laten slaan op een berg op de noordpool van de maan. De twee sondes ter grootte van een koelkast hebben het afgelopen jaar de Gravity Recovery and Interior Laboratory (GRAIL) missie uitgevoerd, waarbij ze vanuit hun baan om de maan vanaf Nieuwjaarsdag 2012 de interne structuur en samenstelling van de maan hebben onderzocht, resulterend in de beste zwaartekrachtskaart van de maan tot nu toe. Ebb en Flow – yep, Engels voor eb en vloed, genoemd naar de getijden, die het gevolg zijn van de zwaartekracht van maan én zon – vliegen momenteel zo laag boven het maanoppervlak en hun brandstof aan boord is zo weinig dat de NASA weinig andere keus heeft dan de sondes gecontroleerd te laten inslaan op het maanoppervlak. De sondes worden gericht op de berg Goldschmidt, waarbij Ebb met een snelheid van 1,7 km per seconde als eerste in zal slaan om 23u 28m 40s  Nederlandse tijd, gevolgd door Flow twintig seconden later. De inslag vindt plaats als de krater in de schaduwzijde van de maan is, dus vanaf de aarde zullen we er niets van zien. Wel is men van plan om later naar de inslagkrater van de sondes te kijken met behulp van de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) van de NASA. Hieronder zie je een video met daarin het berekende pad van de twee sondes en de plek waar ze inslaan.

Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Avatar foto Olaf van Kooten zegt

    Ik mag aannemen dat de beide GRAIL-sondes een krater gaan vormen? In dat geval is het dubbel jammer dat die dingen op de achterkant van de maan gaan knallen.

  2. Misschien dat ze hopen dat in het donker een impact en een eventuele explosie van bijvoorbeeld nog wat brandstof gadegeslagen door de Lunar Reconaissance Orbiter beter zichtbaar is dan bij daglicht.

Speak Your Mind

*