5 december 2023

Vijf planeten ontdekt bij nabije ster

Simulatie van Tau Ceti

Tau Ceti is de dichtstbijzijnde zonachtige ster, na de zon uiteraard. Credit: MIKKO TUOMI/UNIVERSITY OF HERTFORDSHIRE

Het is een drukke week op het gebied van potentieel leefbare exoplaneten die ontdekt zijn door middel van nieuwe methodes om gegevens te analyseren. Het gaat dit keer om een planeet in het Tau Ceti-stelsel.

Tau Ceti is een zonachtige ster op een afstand van 12 lichtjaar – hiermee is het de dichtstbijzijnde zonachtige ster (op de zon na dan). Rondom deze ster zijn vijf planeten ontdekt, die allemaal een massa hebben van twee tot zes keer die van de aarde. Een van deze planeten draait in de leefbare zone, een strook rondom een ster waarin vloeibaar water aan het oppervlak van een wereld kan voorkomen.

De planeten zijn ontdekt door middel van een nieuwe techniek om gegevens te analyseren. Hierdoor is het mogelijk om signalen te detecteren die slechts half zo sterk dan bij voorgaande technieken het geval was. Dankzij deze verbetering heeft men bewijs gevonden voor vijf relatief kleine planeten die in omloop zijn rond Tau Ceti. Aangezien de planeten op relatief korte afstand van de aarde staan, zou het in de nabije toekomst mogelijk moeten zijn om de atmosferen van de planeten te bestuderen.

Tau Ceti Positie

De positie van Tau Ceti aan de hemel

Recente ontdekkingen hebben uitgewezen dat vrijwel alle sterren een planetenstelsel herbergen. Verder blijkt de natuur een voorkeur te hebben voor het maken van planeten die in minder dan 100 dagen rondom hun moederster draaien. Dat is een groot verschil met het zonnestelsel, waarin Mercurius de enige planeet is die binnen 100 dagen zijn omloopbaan voltooit. Schijnbaar is ons zonnestelsel een uitzondering, en niet de regel, op het gebied van planetenstelsels.

Overigens zijn de vijf planeten niet de enige objecten die rond Tau Ceti draaien. De ster is namelijk in het bezit van een uitgebreide puingordel, vergelijkbaar met ‘onze’ Kuipergordel maar dan tien keer zo massief. Dat betekent dat de planeten in het Tau Ceti-stelsel veel vaker door projectielen geraakt worden dan de planeten in het zonnestelsel.

Tau Ceti Planetenstelsel

De planeten van Tau Ceti. Credit: J. Pinfield / RoPACS Network / University of Hertfordshire

Bron: University of Hertfordshire

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d