24 juni 2024

Bestaat er zoiets als een ’temperatuurslus’?

De ontdekking die vandaag in het wetenschappelijke blad Science bekend werd gemaakt over kaliumatomen, die een temperatuur bereikten ONDER het absolute nulpunt (-273,15 °C of 0 Kelvin) houdt de gemoederen flink bezig – mijzelf inbegrepen. Ik heb al eerder geblogd over het fenomeen ‘maximum temperatuur’, onder andere hier met een video en hier, zonder video. In die laatste blog uit 2008 ging het over de temperaturen die volgens natuurkundigen het hoogst haalbare in de natuur zijn en de laatste suggestie daarbij was: “heel verrassend 0 K! Er zijn natuurkundigen die denken dat het absolute nulpunt wel eens hetzelfde kan zijn als het absolute maximum“.  En nu lees ik dus in één van de bronnen over de ontdekking met die kaliumatomen dat je de temperatuurschaal niet lineair op moet vatten, maar als een lus (Engels: ‘loop’). Dus niet zo:

0 K > ∞ K

maar zo:

lus

Ik heb zitten zoeken of ik zo’n – doodeenvoudige – voorstelling ergens op internet tegen kwam, maar dat viel dus tegen en daarom heb ik ‘m zelf op m’n houtje-touwtje manier in elkaar geflanst. Nou moet ik wel direct corrigeren dat de maximum temperatuur oneindig (∞) zou zijn. Dat is dus niet zo. Bij een bepaalde maximumtemperatuur – niet ∞ – verandert de temperatuur gewoon in een negatieve temperatuur. Eén van de eerste natuurkundigen die bedacht dat je zoiets experimenteel zou kunnen aantonen was Allard Mosk, die nu werkzaam is bij de Universiteit van Twente. In dit artikel uit 2005 beschrijft hij op welke wijze ‘negatieve kinetische energie’ kan worden bereikt. Voor ons Astrobloggers is natuurlijk interessant op welke wijze die negatieve temperatuur met de daarbij behorende negatieve druk te maken zou kunnen hebben met de donkere energie, die 71,35% ± 0,96 van alle massa-energie van het heelal schijnt te vormen en die met zijn negatieve druk tegengesteld is aan de zwaartekracht van de (donkere) materie en die zorgt voor de versnelde uitdijing van het heelal.

Share

Speak Your Mind

*