21 maart 2019

Iran heeft aapje met suborbitale vlucht in de ruimte gebracht – zeggen ze

De Iraanse astro-aap

De Iraanse astro-aap

Iran zegt dat het afgelopen maandag met een Kavoshgar 5 raket een aap in de ruimte heeft gebracht en dat deze na een korte suborbitale vlucht levend terugkeerde op aarde. Er is geen onafhankelijke bevestiging van de vlucht, dus we kunnen er niet zeker van zijn of de vlucht ook echt is uitgevoerd. In 2008 sjoemelde Iran ook al met een foto van een raketlancering, waarbij op de foto vier raketten te zien waren die tegelijk de lucht in gingen, maar in werkelijkheid waren maar drie de lucht ingegaan. Later dat jaar liep de lancering van een zelfgebouwde draagraket met een testsatelliet volgens Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen op een dramatische mislukking uit. Teheran sprak toen van een succes. Oktober 2011 deed Iran ook al een poging om een aap in de ruimte te krijgen, maar die lancering mislukte. Een jaar eerder lukte het wel om met een Kavoshagar-3 raket

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.