23 april 2024

Komeet Panstarrs nog in verrekijker te zien

Een aantal bewolkte dagen heeft Panstarrs een tijdje uit beeld gehouden, maar vandaag kon ik de komeet in de avondschemering weer spotten in mijn 10×50 verrekijker. De komeet ontworstelt zich meer en meer aan de schemering, maar is inmiddels wel zwakker geworden. Alhoewel de komeet dus te zien is in een verrekijker moet je wel precies weten waar je moet kijken, anders zie je het object over het hoofd. Komende avonden (dinsdag en woensdag) is er gezien de weersvoorspelling mogelijk weer een kans. Gebruik dit zoekkaartje en kijk tussen 20.00 en 20.30 uur.Natuurlijk kon ik het niet laten om een foto te maken. Panstarrs staat links bovenaan op de foto. Let op hoe de staart anders staat gericht t.o.v. de horizon vergelijken met eerdere opnames.

PanSTARRS

Op 3 april komt er een fotogenieke nacht als de komeet vlak langs de andromedanevel trekt. De komeet is dan circumpolair (gaat niet onder de horizon) en wordt beter zichtbaar aan de ochtendhemel dan in de avond.

Share

Comments

 1. Jan Heuser zegt

  Paul, bedankt. Ik ga proberen hem te zoeken want tot nog toe heb ik daar niet veel kans voor gehad en nog steeds niet gespot.

 2. Ja, goed idee om ‘m weer een keer te proberen te spotten. Zeker zo’n mooi ‘PR-moment’ voor de sterrenkunde, als ‘ie vlakbij M31 staat. Drie april, mmmmm.. is het dan nog Paasvakantie?

 3. De afgelopen avonden de super heldere hemel afgezocht maar niet kunnen ontdekken met verrekijker 7×50. Ben amateurtje maar wel nieuwsgierig. Ben uren in de weer geweest met pijn in mijn armen. De moed maar opggegven.
  maar in ieder geval goede informatie.
  Bedankt

  • Probeer ‘m rond 3 april vlakbij M31 te zien, de beroemde Andromedanevel. Gebruik de link naar het zoekkaartje in het artikel van Paul om ‘m dan te vinden. M31 is al in een kleine verrekijker te zien (bij donkere hemel zelfs met het blote oog), dus PanStarrs moet dan niet moeilijk te vinden te zijn.

Speak Your Mind

*