14 juni 2024

De betrouwbaarheid van 10Be en 14C

zonneactiviteit

Credit: R. Muscheler et al

Komende vrijdag – 21 juni 2013 – houdt Willem Schot een lezing bij sterrenkundevereniging Chr. Huygens over een nogal mysterieus klinkend onderwerp: de betrouwbaarheid van 10Be en 14C. In de lezing, die ongeveer 1 uur duurt, wordt een uiteenzetting gedaan over de veranderlijke zon, ook met beelden uit filmpjes. Dit verhaal over een zeer dynamische en veranderlijke zon, althans wat betreft de magnetische activiteit, kan dan ook de inleiding zijn van het verhaal over de – voor mij – verrassende resultaten over de veranderingen in de magnetische zon activiteit over vele eeuwen en zelfs tot 40000 jaar volgens het 10Be en 14C onderzoek en de betrouwbaarheid van dat onderzoek. De titel zou dan kunnen zijn: De veranderlijke zon en de betrouwbaarheid van 10Be en 14C als maat voor zonactiviteit en zeer snelle zonneprotonen over eeuwen. De avond begint om 20:30 uur in het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard. Locatie: natuur- en vogelwacht, Matenaweg 1 op de grens van Papendrecht en Wijngaarden. Om 20:00 uur is de zaal open. Vereniging Christiaan Huygens heeft besloten om haar lezingen voortaan ook voor het publiek open te stellen. Niet-leden kunnen dan de lezing bijwonen voor €3,- p.p. Hier vind je de routebeschrijving naar Huygens.

Share

Speak Your Mind

*