12 juli 2024

Het vinden van dodelijke sterrewinden

magnetic field shockwave earth

Bij de aarde komt een vergelijkbare schokgolf voor als de zonnewind in botsing komt met het aards magnetisch veld. Credit: NASA

Het blijkt dat exoplaneten gebruikt kunnen worden om meer te weten te komen van de activiteit van de moederster. Als een exoplaneet (vanaf de aarde gezien) voor het oppervlak van zijn moederster langstrekt, dan zal dit resulteren in een “dipje” van de helderheid van de moederster. Door deze helderheidsveranderingen te meten, kan de aanwezigheid van exoplaneten vastgesteld worden.

Deze techniek werkt het beste bij Hete Jupiters: grote planeten op korte afstand van de moederster draaien. Dit soort planeten bedekken immers een relatief groot deel van de moederster. Als zo’n Hete Jupiter in aanraking komt met de “zonnewind” van de ster (een stroom elektrisch geladen deeltjes), dan zal er een (meetbare) schokgolf ontstaan op het punt waar de zonnewind het magnetische veld van planeet samendrukt.

De dichtheid van de “zonnewind” (eigenlijk is “sterrewind” een beter begrip) is niet overal even groot. Door te kijken naar de mate waarop het magnetische veld van de planeet wordt samengedrukt (door te kijken naar de kracht van de schokgolf) kan de kracht en dichtheid van de sterrewind afgeleid worden. Dit kan ons dan meer vertellen over de activiteit van de moederster.

Bron: Royal Astronomical Society

Share

Speak Your Mind

*