23 september 2023

Zogg van Betelgeuze legt ons uit waarom het heelal geen rand heeft

Zogg van Betelgeuze

Credit: Zogg,

Sinds de waarnemingen in de jaren twintig door Harlow Shapley en Edwin Hubble weten we dat het heelal expandeert en sinds 1998 weten we dat het zelfs steeds sneller expandeert. Vrijwel iedereen die een voorstelling van het expanderende heelal probeert te maken zal denken aan een ballon die wordt opgeblazen. Maar ja, die ballon wordt steeds groter in de omringende ruimte. Waarin expandeert het heelal dan en heeft het heelal ook een rand? Kosmologen spreken van de topologie en de geometrie of kromming van het heelal, maar het valt niet mee om daar in begrijpelijke taal iets zinnigs van te zeggen. Zogg van Betelgeuze – een alleraardigst buitenaards wezentje dat al een eigen kanaal op YouTube heeft – doet een poging hiertoe.

Je ziet het, ’t heelal heeft geen rand en kan het beste als een hypertorus worden beschreven. Helder? Er komen over dit onderwerp binnenkort nog twee video’s van Zogg, dus wellicht dat het daarna wel duidelijk is. Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. Als ik op APOD klik dan krijg ik altijd “een oude apod”.
  Waarom is dat?

  gegroet

 2. Eh… heeft dat iets met de rand van het heelal te maken? 😉 Nee, ik snap dat je even via deze blog op die APOD reageert. Het klopt dat het plaatje van de APOD niet altijd gelijk is aan de link. Dat komt omdat de thumbnail komt van de internationale APOD,terwijl de link verwijst naar de uitleg in het Nederlands, op de Nederlandse APOD-site. [Naschrift 22.15 uur] Ik heb vaker gehoord dat lezers het verschil tussen de thumbnail en de uitleg hinderlijk vinden. Terecht. Ik heb het opgelost door gewoon naar de internationale – Engelse – website te linken. Dan maar geen Nederlandstalige uitleg, helaas pindakaas.

 3. Fijn dat je het uitlegt, dank.
  Ik dacht dat ik straf had..

  Fijne site.
  thx

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: