23 mei 2024

Hoe kunnen zwarte gaten zo zwaar worden?

Credit: Chris Nixon et al.

Supermassieve zwarte gaten zijn sinds hun ontdekking altijd mysterieus geweest. Deze reusachtige monsters die gevonden worden in de kern van de meeste sterrenstelsels hebben een nog niet verklaarde oorsprong: hoe kan een zwart gat zo massief worden?

Een nieuw onderzoek heeft verklaard hoe een supermassief zwart gat kan ontstaan uit een normaal zwart gat van enkele tientallen zonnemassa’s. De truc is om te kijken naar een binair zwart gat: als twee sterrenstelsels samensmelten, zinken de twee zwarte gaten naar het centrum van het nieuw gevormde sterrenstelsel, om zo een dubbel-zwart gat te vormen.

Zoals je misschien wel weet, vormt een enkel zwart gat een zogenaamde accretieschijf om zich heen: een schijf van aangetrokken materiaal dat langzaam in het zwarte gat valt. Bij een binair zwart gat is zo’n accretieschijf instabiel: als de hoek van de schijf ten opzichte van de omloopbaan van de zwarte gaten te groot is, dan zal de schijf uiteen gescheurd worden. Hierdoor kan het binnenvallende materiaal veel effectiever worden opgeslokt door de beide zwarte gaten. Berekeningen hebben uitgewezen dat een zwart gat in zo’n geval wel 10.000 keer sneller in gewicht kan toenemen!

Hieronder zie je een simulatie waarin e.e.a. wellicht duidelijker wordt. Je ziet een binair supermasssief zwart gat en een uit het lood geslagen accretieschijf. Na verloop van tijd wordt de schijf verscheurd en valt het materiaal veel sneller richting de zwarte gaten.

Bron: Universe Today

Share

Comments

  1. de optelsom van de reacties op het engelstalige artikel ( universe today ) lijkt hout te snijden.

Speak Your Mind

*