6 december 2023

Met nieuw softwareprogramma kan iedereen planeten ontdekken

Impressie van een hete Jupiter, exoplaneet HD 149026b

Impressie van een hete Jupiter, exoplaneet HD 149026b. credit: NASA/JPL-Caltech

Heb je altijd al exoplaneten willen ontdekken? Dan is nu je kans! Een nieuw computerprogramma helpt amateur-astronomen bij het ontdekken van exoplaneten. Dit programma is ontwikkelt door de Nederlander Luuk Visser, die hierbij is geholpen door de NASA. Het programma heet Open Source Differential Photometry Code for Amateur Astronomy Research (OSCAAR).

Natuurlijk heb je meer nodig dan alleen OSCAAR om op planetenjacht te gaan. Een telescoop met een CCD-detector is een vereiste. Maar hoe werkt OSCAAR precies? Simpel, in samenwerking met de CCD-detector worden metingen verricht van de helderheid van sterren. Een deel van deze sterren zal vergezeld worden door planeten die vanaf de aarde gezien periodiek hun moederster bedekken. De regelmatige dipjes in helderheid zijn dan meetbaar.

Deze metingen kunnen dankzij OSCAAR door iedereen met de benodigde apparatuur verricht worden. Volgen de softwaremakers kunnen met het programma vooral Hete Jupiters opgespoord worden – Jupiterachtige gasreuzen in een nauwe omloopbaan. Het programma kan echter aangepast worden door mensen die verstand hebben van amateur-astronomie én programmeren. In theorie zou OSCAAR geschikt moeten zijn om allerlei objecten met regelmatige helderheidsveranderingen te detecteren.Het programma kan hier gedownload worden en is geschikt voor Windows, Linux en Mac OSx.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d