17 april 2024

‘Stephen Hawking paar keer aan dood ontsnapt’

Hawking en de Comic-Con

De gerenomeerde Britse natuurkundige, kosmoloog en wiskundige Stephen Hawking (71) heeft een autobiografie geschreven, die donderdag uitkomt. Hierin vertelt hij dat zijn leven meerdere keren is gered door verschillende vrouwen.

Hawkings autobiografie, My Brief History, verhaalt over zijn huwelijken en zijn ziekte, de zeldzame neurologische aandoening amyotrofe laterale sclerose, waaraan hij vanaf zijn 21e lijdt. Toen werd nog gedacht dat hij niet meer dan een paar jaar zou hebben, maar de vrouwen in zijn leven redden verschillende keren zijn leven, blijkt uit een voorpublicatie in The Independent.

Met zijn eerste vrouw kreeg hij drie kinderen, maar ze worstelde met de verantwoordelijkheid voor die kinderen en een man die aan zijn rolstoel was gebonden. ‘Ze vreesde dat ik snel zou sterven en wilde iemand die haar en de kinderen kon steunen als ik er niet meer zou zijn’, schrijft Hawking. Met instemming van de wetenschapper nam ze daarom een man in huis, maar die situatie leidde uiteindelijk tot een pijnlijke scheiding.

Zijn huwelijk met de verpleegkundige Elaine Mason eindigde na 12 jaar eveneens in een scheiding, waarbij de politie aantijgingen onderzocht dat zij hem zou mishandelen. In het boek noemt Hawking die beschuldingen vals. ‘Mijn huwelijk met Elaine was gepassioneerd en stormachtig. We hadden onze pieken en dalen, maar als verpleegkundige heeft Elaine mijn leven gered.’

Hawkings omschrijft ook zijn jeugd en eerste doorbraken in de wetenschappelijke wereld met zijn studie naar zwarte gaten en de quantumtheorie. Zijn vroege liefde voor speelgoedtreinen ging over in een behoefte om te begrijpen hoe alles werkt, zelfs zoiets ongrijpbaars als zwarte gaten. ‘Als je begrijpt hoe het universum werkt, kun je het op een bepaalde manier beheersen.’

Bron: ANP

Share

Speak Your Mind

*