23 februari 2024

“Ferrari van de Ruimte” keert terug naar de aarde

GOCE

Credit: European Space Agency (ESA).

Een wetenschappelijke satelliet die bekend staat als de “Ferrari van de Ruimte” (vanwege z’n strakke en aerodynamische uiterlijk) zal binnenkort naar de aarde vallen, zo meld het Europese ruimteagentschap ESA. De satelliet staat bekend als de Gravity Ocean Circulation Explorer (GOCE) en is in 2009 gelanceerd. Verwacht wordt dat de satelliet, waarvan de missie succesvol is afgerond, ergens in oktober zal opbranden in de atmosfeer.

De GOCE draait z’n rondjes op slechts 200 kilometer hoogte. Hoewel de atmosfeer hier zeer ijl is, is het nog wel aanwezig. Om te voorkomen dat de satelliet teveel wrijving veroorzaakt, is GOCE zeer aerodynamisch ontworpen, met een pijlachtige vorm en twee vinnen voor stabiliteit. De satelliet blijft in de lucht door een ingebouwde ionenmotor, die GOCE van tijd tot tijd een broodnodig “zetje” geeft.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de satelliet geheel zou opbranden, maar nieuwe berekeningen hebben uitgewezen dat ongeveer 250 kilo aan materiaal de re-entry zal overleven en een spoor van fragmenten zal vormen van zo’n 900 kilometer lang. Helaas is het onmogelijk om te voorspellen waar dit spoor zich zal bevinden, aangezien de re-entry ongecontroleerd zal zijn. Helm op dus!

Bron: Phys.org

 

Share

Comments

 1. Dus op het laatst lijkt ‘ie nog het meest op een echte Ferrari. Hij vliegt in de fik, iets waar Ferrari’s ook nog al eens last van hebben.

 2. http://phys.org/news/2013-09-spacemen-flew-space-station-sensors.html#inlRlv

  off-topic ( in die zin dat de capsule i.t.t de ferrari wel heel gebleven is ) update aan eind van artikel .

 3. Mark Puijk zegt

  Wat ik eigenlijk niet begrijp is waarom we al dat dure materiaal niet ergens op de maan parkeren. Zodat we daar een voorraad met onderdelen opbouwen die we weer kunnen hergebruiken in een missie op de maan.

  Dit is toch niet zo raar gedacht ? Waarom destructie ? We hebben toch recycling bedrijven die auto onderdelen weer terug in de handel brengen etc!

  • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

   Het kost ontzettend veel brandstof om naar de maan te gaan! Vergeet niet dat onze “trouwe wachter” veel verder weg staat dan satellieten! Daarnaast: als we alles op de maan zouden flikkeren, gaan mensen weer zeuren dat we “na de aarde een volgende wereld verpesten” 😉

 4. http://phys.org/news/2012-11-goce-mission-gravity.html#inlRlv

  wat ik bij mijn vorige postje vergeten was te melden is het volgende:’
  zie de halve aardbol, met zuidamerika en delen afrika en europa.
  heeft iemand enig idee wat die Horizontale ( oost west dus, de mid-atlantische rug loopt noord zuid) geulen in de zeebodem zouden kunnen zijn ??
  gelet op de uiterste waarden -100 – +100 meter moeten ze erg ondiep zijn.
  iets soortgelijks ( om te zien dan) zie je op luchtfoto’s van het ijselmeer, alleen zijn het dan sleepnetsporen, en dat zal hier niet geval zijn.
  verder jammer dat noord-amerika en siberië nog niet gedeclassificeerd zijn, een roterend bolletje zou toch mooi geweest kunnen zijn.

 5. De contouren van de werelddelen zijn aangegeven, ter oriëntatie.

  De zwarte oost-west strepen uit jouw vraag (ingetekend) hebben betrekking op de Romanche Trench:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Romanche_Trench

Speak Your Mind

*