2 maart 2024

Nieuwe boodschap aan aliens zou geupload kunnen worden naar de New Horizons-ruimtesonde

New Horizons

New Horizons bij Pluto

De astronomische kunstenaar Jon Lomberg, de persoon die in 1977 geholpen heeft om de Voyager Golden Record te ontwikkelen, is bezig met een nieuw initiatief om NASA ervan te overtuigen een nieuwe boodschap te zenden naar de New Horizons ruimtesonde, nadat diens missie bij Pluto voltooid is. Hij noemt het de Voyager-opname 2.0

Momenteel heeft New Horizons geen Voyager-achtige boodschap aan boord. De ruimtesonde bevindt zich op dit moment op 5 miljard kilometer afstand van de aarde en is onderweg naar Pluto, waar het in 2015 zal arriveren. Het is volgens Lomberg niet te laat om alsnog een boodschap naar de boordcomputer van New Horizons te zenden – een digitaal signaal dat, in theorie, opgepikt zou kunnen worden door buitenaardse beschavingen. New Horizons zal immers, net als Voyager, ooit de interstellaire ruimte bereiken.

Voyager-Golden-Record

Voyager Golden Record

ABC bericht het volgende:

Komende zondag (22 september) zal Lomberg officieel het startsein geven voor de New Horizons Message Initiative (NHMI). Het doel is om NASA ervan te overtuigen om een update van het “portret van planeet aarde” te uploaden naar het computergeheugen van de ruimtesonde, nadat z’n actieve missie bij Pluto voltooid is.

“Er is momenteel geen ruimte in het computergeheugen van New Horizons om onze boodschap te verzenden – we moeten wachten totdat alle gegevens van de Pluto-missie gedownload zijn”, aldus Lomberg.

Hij heeft de steun van een internationaal advieslichaam, die is opgebouwd uit meer dan 60 wetenschappers, ingenieurs, journalisten, artiesten en “normale” mensen. Tot de leden behoren Jill Tarter van SETI en de voormalig Jonge Australier van het Jaar, astrofysicus Bryan Gaensler.

“Het voelt alsof de grote verhalen van de ruimtevaart zich allemaal voor mijn tijd hebben afgespeeld”, aldus Gaensler. “Als ik in de jaren ’70 een prominente sterrenkundige zou zijn geweest, dan zou ik graag hebben bijgedragen aan de boodschappen van de Voyager- en Pioneer-ruimesondes. Dit is de kans voor mijn generatie om eveneens een boodschap naar de sterren te versturen”.

Opvallend genoeg probeert Lomberg zijn boodschap te crowd-sourcen. Er zal wereldwijd om relevant materiaal worden gevraagd en de winnende content zal gekozen worden via een online-stemproces. Natuurlijk is het zenden van boodschappen naar buitenaardse beschavingen niet zonder risico!

Bron: io9

 

Share

Comments

  1. Of het nou zo verstandig is om boodschappen mee te sturen weet ik nou zo net nog niet. Ik zou het noooooit gedaan hebben of doen.

Speak Your Mind

*