16 juni 2024

Lichtzwaarden uit Star Wars kunnen werkelijkheid worden

Ewan McGregor with a lightsaber in Star Wars: Episode III Revenge of the Sith

Credit: Digital work by ILM

Belangrijk nieuws voor iedereen die altijd al een Jedi-ridder had willen worden. Wetenschappers hebben per ongeluk een manier ontdekt om een echt lichtzwaard te maken! Natuurkundigen zeggen dit in een artikel in het gerenommeerde tijdschrift Nature. De wetenschappers in kwestie hebben een manier gevonden om lichtdeeltjes (die normaal gesproken massaloos zijn) aan elkaar te “lijmen”, om zo een soort molecuul te maken dat zich precies gedraagt als de dodelijke wapens uit het scifi-epos Star Wars.

“De meeste eigenschappen van licht kunnen afgeleid worden van het feit dat fotonen massaloos zijn en niet interacteren”, zegt professor Lukin van Harvard University. “We hebben nu een speciaal medium gemaakt waarin fotonen dusdanig sterk op elkaar reageren, dat ze zich gedragen alsof ze massa hebben en zelfs moleculen vormen. Het is geen exacte vergelijking met lichtzwaarden, maar toch zijn er overeenkomsten. Als de fotonen met elkaar interacteren, dan drukken ze elkaar weg. De natuurkunde hierachter is vergelijkbaar met hetgeen we zien in de films”.

Volgens de onderzoekers kan het echter nog even duren voordat hun technologie werkelijk toegepast kan worden. Nog even geduld dus!

Bron: The Guardian

Oh, voor de fans (waaronder ik), nog een stukje frivoliteit 😉

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=uu1B9KC-Duw

Share

Speak Your Mind

*