28 september 2023

De Nobelprijs voor de Natuurkunde 2013 – de kanshebbers

nobelprijs

Credit: Zweedse Academie van Wetenschappen

Morgen wordt door het organiserend comité van de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen bekendgemaakt wie de Nobelprijs voor de Natuurkunde 2013 heeft gewonnen. Hier het rijtje met de kanshebbers voor deze meest gerenommeerde prijs in de wetenschappen:

  1. Hideo Hosono met zijn onderzoek naar ijzer-gebaseerde supergeleiders. Dat onderzoek heeft publiekelijk weinig aandacht gekregen, maar die supergeleiders hebben geen weerstand en de praktische betekenis ervan is enorm. Door de ijzer-gebaseerde supergeleiders – in 2008 door Hosono ontdekt – is de weg vrijgemaakt voor supergeleiders die bij  kamertemperatuur werken.
  2. Geoffrey Marcy, Michel Mayor en Didier Queloz met hun ontdekking van exoplaneten. Mayor en Queloz waren de eerste die een exoplaneet ontdekten, 51 Pegasi b in 1995, Marcy was betrokken bij 70 van de eerste 100 ontdekte exoplaneten.
  3. Nummer drie in het rijtje kanshebbers, maar nummer 1 bij alle bookmakers: Peter Higgs als de theoreticus die het Higgs boson in 1964 voorspelde. Als hij ‘m wint zal hij het hoogstwaarschijnlijk niet alleen krijgen. Er zijn twee opties wie de mede-nobel-laureaten zullen zijn:
    • Francois Englert, de Belgische natuurkundige die op 31 augustus 1964 samen met Robert Brout een manier publiceerde om de massa van elementaire deeltjes te verklaren, een manier die overeen kwam met het door Higgs voorspelde mechanisme. Brout zou ook in aanmerking komen voor de Nobelprijs, ware hij niet overleden in 2011. Aan overleden mensen wordt de Nobelprijs in principe niet overhandigd.
    • Joe Incandela en Fabiola Gianotti, hoofd van de wetenschappelijke teams van de CMS resp. ATLAS-detectoren van de Large Hadron Collider (LHC), waarmee feitelijk het Higgs deeltje werd ontdekt.

Bron: Quantum Diaries.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: