23 juni 2024

Astrovacançe Grandchamps: diverse objecten in Orion gefotografeerd

onbewerkt_Jaap

Eén van de deelnemers aan de Astrovacançe in Grandchamps in Zuid-Frankrijk is Jaap Spigt. Hij heeft geen bataljon aan megagrote instrumenten meegenomen, maar een ‘simpele’ Hutech-gemodificeerde Canoncamera, waarmee ‘ie geschikt is voor nachtopnames. Hij heeft een statief met een eenvoudige volgsysteem – een zogenaamde Astrotracker – en daarmee heeft hij gisteravond enkele volgfoto’s gemaakt, onder andere van het sterrenbeeld Orion. Hij heeft er een hele serie van gemaakt en die moet nog gestackt worden, maar een onbewerkte versie kan ik hier al laten zien. De foto is drie minuten belicht op F4, ISO 800. Op de foto zijn vier bekende objecten te zien, die ik hieronder even heb gelabeld:

onbewerkt_Jaap_label

  1. De Vlamnevel (NGC 2024), een heldere emissienevel.
  2. De Paardenkopnevel (Barnard 33), een absorptienevel, die een deel van het op de achtergrond liggende H-II-gebied IC 434 verduistert.
  3. De Mairansnevel M43, een emissienevel, die eigenlijk deel uit maakt van de beroemde Orionnevel M42.
  4. De Orionnevel M42 (NGC 1976), een enorme wolk van HII (geïoniseerd atomair waterstof), 1344 lichtjaar van ons vandaan.

Astrofoto’s maken is een proces dat je met vallen en opstaan doet, want een avond eerder had Jaap ook foto’s gemaakt van bijvoorbeeld het Andromedastelsel (M31), maar daarbij had hij vergeten z’n daglichtfilter uit te zetten en dat scheelt bij een object als deze toch echt een slok op een borrel. Maar het kan ook de meest doorgewinterde astrofotograaf overkomen, want bij het fotograferen van komeet ISON eergisteren had Paul z’n B-filter er nog opzitten, ook niet echt bevorderlijk voor een goede komeetopname. Afgelopen nacht heeft hij ‘m opnieuw gefotografeerd en nu zonder dat filter. Dat is gelukt, maar daarover later meer!

Share

Comments

  1. Leuk om al jullie waarnemingen zo bijna live te kunnen volgen door deze blogs

  2. Jan Brandt zegt

    Hmmm, zal IK dan ook maar weer eens meegaan voor de gezelligheid en het mooie weer..ha..ha..??!

  3. Nee Jan, blijf maar lekker thuis. We hebben bijna de hele week goed weer gehad. 😉

Speak Your Mind

*