16 juni 2024

Tien jaar oud en dan al een supernova ontdekken!

nathan_gray_supernova

Credit: david Lane.

Hij heet Nathan Gray, is nog maar tien jaar oud en woont in Canada. We mogen best trots op hem zijn en zijn ouders Paul en Susan Gray helemaal, want hij heeft een supernova ontdekt, eentje in het sterrenstelsel PGC 61330, op een afstand van 600 miljoen jaar in het sterrenbeeld Draak. De ontdekking is inmiddels ook bevestigd door anderen. Nathan ontdekte de supernova toen hij een foto bekeek, die gemaakt was door Dave Lane van het Abbey Ridge Observatory (ARO) in Nova Scotia in Canada, met een 0.41-m reflector en ST9XE CCD. Hieronder een andere foto van de supernova, welke bevestigd dat ‘ie er wel degelijk is:

Credit: Dave Lane

Met deze ontdekking is Nathan Gray de nieuwe recordhouder als jongste ontdekker van een supernova. Hij onttroont daarmee… zijn zusje, Kathryn Aurora Gray, die in 2011 een supernova ontdekte. Zij was toen ook tien jaar, maar 33 dagen ouder dan Nathan. Wowie, een echte supernova-familie! Het is nog niet bekend wat voor type supernova het is.

Eh… even los van dit bericht: ik heb vandaag twee verjaardagen thuis te vieren, dus voor mij is dit mijn laatste blogje voor vandaag. Straks komt er hier weer een sloot visite binnendrijven in huis. 😀 Morgen een verslag van de Astrogadgets-bijeenkomst bij Huygens.

Bron: Universe Today.

Share

Comments

  1. Remco H. zegt

    Dat is best heel stoer……al zal het er waarschijnlijk met de paplepel ingegoten zijn. Wellicht met enige hulp van buitenaf, maar kinderen zijn wel heel goed in het ontdekken van verschillen op foto’s/plaatjes.

    Enneh Arie…….heel veel sterkte, ik denk dat je huis inmiddels gevuld is met een taart etende en koffie leutende menigte 🙂

Speak Your Mind

*