22 september 2018

“Zonne-activiteit speelt een kleine rol bij klimaatsverandering”

zonsondergang

Volgens een nieuwe studie is de invloed van de zon op de klimaatsverandering niet meer dan veertien procent. Dat betekent dat zowel de zonne-activiteit zelf als de invloed van de zon op kosmische straling geen belangrijke bijdrage kan leveren aan het opwarmen van de aarde.

Een verandering in de energie-output van de zon wordt al langer voorgesteld als aanjager van wereldwijde temperatuursveranderingen. Daarnaast houdt de zonne-activiteit verband met de hoeveelheid kosmische straling dat de aarde kan bereiken. Als de zon actiever is, kan minder kosmische straling de aarde bereiken. Hierdoor worden minder wolken gevormd, waardoor de temperatuur zal stijgen1.

Een team van wetenschappers heeft nu getracht de invloed van de zon (zowel direct als via kosmische straling) te koppelen aan de wereldwijde temperatuur op aarde. De hoeveelheid kosmische straling op aarde wordt al sinds 1955 gemeten en kan gebruikt worden om de zonne-activiteit te achterhalen. Er blijkt inderdaad een klein verband te bestaan tussen de zonne-activiteit en de temperatuur, met een cyclus van 22 jaar (precies de duur van een volledige activiteitscyclus van de zon).

Daarnaast blijkt de geconstateerde temperatuursverandering

Noten
  1. het verband tussen kosmische straling en bewolking is overigens nog lang niet bevestigd []

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.