23 februari 2024

Een bezoek aan de NASA-ruimtevaarttentoonstelling A Human Adventure

ahumanadventure5

Gisteren ben ik samen met collega-Astrobloggers Jan Brandt en Daniela de Paulis naar Utrecht gegaan, om daar een bezoek te brengen aan de ruimtevaarttentoonstelling van de NASA ‘A Human Adventure’. Het was Daniela’s verjaardag – hieperdepiep hoera, eh… hoe zeg je dat ook al weer op z’n Italiaans?? – dus dat bezoek was ons cadeau aan haar. En dat cadeau pakte goed uit – ha, letterlijk dus – want het was een geweldige ervaring om daar rond te wandelen en de ruimtevaart in al z’n aspecten te zien, van de beginperiode van de ruimtevaart tot vandaag de dag. Het is een NASA-tentoonstelling, dus 90% van het tentoongestelde is van Amerikaanse makelij, de Europese en vooral Russische ruimtevaart kwam er bekaaid van af. Het was ook vooral bemande ruimtevaart wat de klok sloeg, dus vandaar dat alles draaide om de bemande Amerikaanse programma’s in de jaren zestig t/m het laatste decennium, dus Mercury (hieronder de Freedom 7 te zien, waarmee Alan Shepard op 5 mei 1961 als eerste Amerikaan in de ruimte kwam),

Share

Comments

 1. Mooi stuk en een geweldige tentoonstelling zo te zien. Ik wilde er al naartoe, maar nu nog meer……..en snel!! Zeker als het maar t/m 31/01 te bewonderen is allemaal…….

  Bedankt voor de reminder!

 2. OK veel plezier daar. Ben je toevallig Zenit-lezer? Dan heb je korting op de toegang met de couponcode. Scheelt weer twee euro. 🙂

 3. Jan Brandt zegt

  Nou eh….Rambo Nouwen…..die tentonstelling was leuk maar jouw resolute optreden in de trein was het ECHTE hoogtepunt van de dag, hoor……mijn held..ha…ha…!!!

 4. Ik dacht als we echt op de vuist gaan, dat jij mij dan wel te hulp zou komen. Toch, nietwaar,….. ehh…. 😉 Ons bezoek heeft trouwens navolging gekregen, want Jos Haring is vandaag naar de tentoonstelling gegaan.

 5. Ja hoor, Arie….als het echt “bal” was geworden met dat “ongewassen en ongemanierd krapuul” dan had ik je vast en zeker en met alle liefde van de wereld ge-assisteerd om dit ventje een leuke en vooral leerzame cursus …eh…”biologische sterrenkunde” te geven…ha…ha….maarre toch maar liever dit net iets rustiger “happy end”!! En “ja”…deze tentoonstelling is absoluut een “must see” voor iedereen met een lichte dan wel zware ruimtevaart-tik…..Ik heb “em” vandaag nog aanbevolen aan een zeer geachte collega Eendrijder en die gaat in de Kerstvakantie zeer zeker een kijkje nemen!

 6. Arie, vandaag eindelijk geweest met m’n twee dochters! Op het nippertje. Wat een geweldige ervaring zeg om daar rond te wandelen en al dat moois te zien. Het ging helaas wel wat sneller dan gewenst, maar dat kwam meer door het enthousiasme en de snelheid van m’n meiden (4 en 7) haha. Papa wilde overal stilstaan en alles bekijken en fotograferen….en ja, dat was maar vervelend natuurlijk. Maaaaar, toch nog een aardige tijd doorgebracht en ik heb wat tijd gewonnen toen ze eenmaal de zandbak met water hadden ontdekt 😉
  Al met al ben ik ontzettend blij dat ik nog geweest ben, ik had het niet willen missen. Bovendien is de volgende locatie Tokio als ik mij niet vergis……..dat is toch wel iets te ver uit de buurt. Achter 1 ding ben ik nog wel gekomen > de liefde voor de spaceshuttle is er nog steeds…..bijna verliefdheid. Wat is/was ze toch mooi 🙂

 7. Remco…wat een geweldige pa ben jij om daar met je dochters heen te gaan. Ik ben ook verliefd op die spaceshuttle (heb een map vol YouTube filmpjes) Hoe vaak ik die beelden van het ongeluk met de Challenger wel niet heb bekeken…. elke keer weer tanen in mijn ogen en tóch weer iedere keer hopen dat het na 73 seconden op 28 januari 1986 wél goed gaat tegen beter weten in (snik) Vroeger voor één van mijn zonen een mooie Siku space shuttle gekocht voor z’n verjaardag 😀

  http://i.ebayimg.com/t/SIKU-No-4016-LOW-LOADER-WITH-SPACE-SHUTTLE-VN-MIB-/00/s/MTIwMFgxNjAw/$(KGrHqRHJCgFBsRU3DN8BQm-NDjhnQ~~60_58.JPG

  http://i.ebayimg.com/t/Peterbilt-US-Truck-m-Space-Shuttle-Schwertransport-1-55-Siku-4016-LKW-Tieflader-/00/s/OTYwWDEyODA=/$(KGrHqZHJB!E-EfS1P36BPp7mlR6I!~~60_57.JPG

  Ik kwam deze video eergisteren tegen. De kwaliteit laat te wensen over maar toch…

  http://www.huffingtonpost.com/2014/01/28/space-shuttle-challenger-home-video_n_4677745.html

 8. Hey Monique, bedankt voor je reactie. Het was daar echt geweldig!! Bedankt voor de links. En inderdaad, de shuttle filmpjes en foto’s van 1986 en 2003 zijn in en in triest. Ruimtevaart is levensgevaarlijk, maar o zo prachtig en belangrijk.

Speak Your Mind

*