16 juni 2024

SOHO heeft komeet ISON in ’t vizier – probeert het niet na te doen!

lasco_ison_saturation

Credit: ESA/NASA

Waarschuwing
Ik heb het niet zelf gezien, maar collega-Astroblogger Jan Brandt keek vanavond naar de uitzending van De Wereld Draait Door en daar was de bekende sterrenkundige Vincent Icke te gast, die daar de mensen doodleuk opriep om morgen te gaan kijken naar de komeet ISON. Eh… mensen, dat is het laatste wat je morgen moet doen, tenzij je dolgraag je ogen wilt missen. Komeet ISON staat heel dicht bij de zon en alleen met speciale zonnekijkers, zoals de SOHO satelliet is de komeet te zien. Pogingen om ‘m zelf te zien met bijvoorbeeld een verrekijker zijn sterk af te raden. Pas over een week kunnen we ISON kort na zonsondergang aan de westelijke hemel bekijken.

Ondanks eerdere berichten van desintegratie van komeet ISON is ‘ie nog steeds alive & kicking! De komeet is nu ook in het beeldveld van de zonnesatelliet SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) van de NASA te zien, vanaf 03.00 uur Nederlandse tijd afgelopen nacht in het LASCO C3 beeldveld, morgen (28 november) zal komeet ISON vanaf 14.00 uur ook in LASCO C2 te zien zijn. Hierboven een afbeelding van SOHO met de LASCO C3 – met een klein beeldfoutje daarop. Hieronder een video van komeet ISON in dat beeldveld. Op basis van de waarnemingen van SOHO is de inschatting dat de helderheid van de komeet op dit moment van helderheid +0,5m is – kijk dat soort nieuws lezen we graag! 😀

Hieronder een grafiek met de waarnemingen aan de helderheid tot en met 24 november j.l., verzameld door Matthew Knight. Het gaat daarbij om de blauwe driehoekjes, die de totale helderheid van de komeet weergeven.

ison_lc_nov24_sm

Credit: Aerith.net

Ter afsluiting de waarschuwing die ook de NASA geeft aan alle mensen die komeet ISON willen zien:

CRITICALLY IMPORTANT: Comet ISON is extremely close to the Sun and you should NOT attempt to observe it in binoculars or telescope unless you are highly experienced in making these observations. Sunlight through magnifying optics can and WILL permanently damage eyesight.

Vincent Icke, terug naar de schoolbank! :bron: Bron: Bad Astronomy + NASA + Space.com.

Share

Comments

 1. Vincent Icke heeft inderdaad in DWDD opgeroepen om morgen te gaan kijken. Gevaarlijk en zinloos, lijkt me. Maar hij is een theoreticus dus het is hem vergeven…

 2. Ik mis mijn eerdere bericht die ik direct geplaatst had toen ik DWDD zat te bekijken. Op de vraag van Gerdi Verbeet “hoe laat we de wekker moeten zetten”, kon Vincent Icke geen antwoord geven (moest hij even opzoeken)
  Het is toch zo dat we ISON nu eigenlijk helemaal niet kunnen waarnemen? Vanaf na de sinterklaas toch weer?
  Ik vroeg me al weken geleden af wanneer over ISON iets in de reguliere media zou komen. Nou, lekkere informatie hoor.

 3. Nou theoreticus of niet, hij zou toch moeten weten dat zijn oproep niet zonder risico is.

 4. Arie, waar blijven mijn geplaatste berichten?

 5. Excuus, spamfilter Akismet was weer eens te ijverig geweest. Ik moest er zojuist vijf uitvissen, die onterecht als spam werden aangezien.

 6. De vertaler van de filmpjes bij de wereld draaid door vertaalt billion t.o.r. naar biljoen.

  Nederlands Engels In cijfers Wetenschappelijke notatie Uitspraak
  miljoen million 1.000.000 106 tien tot de macht zes
  miljard billion 1.000.000.000 109 tien tot de macht negen
  biljoen trillion 1.000.000.000.000 1012 tien tot de macht twaalf

  biljard quadrillion 1.000.000.000.000.000 1015 tien tot de macht vijftien
  triljoen quintillion 1.000.000.000.000.000.000 1018 tien tot de macht achttien
  triljard sextillion 1.000.000.000.000.000.000.000 1021 tien tot de macht eenentwintig

 7. Ja, da’s een bekende vertaalfout. Goed dat je ons daar nog even op wijst.

 8. Miljoen biljoen triljoen: makkelijk te onthouden als je in machten van een miljoen denkt. Zie het numberphile filmpje op http://www.youtube.com/watch?v=C-52AI_ojyQ

 9. Hallo,

  die fout over billion en biljoen was mij ook opgevallen; het is steeds hetzelfde liedje; wat me ook opvalt bij Jos Dekker is :de wereld draaid door, maar dat moet natuurlijk als volgt :de wereld draait door (draait met een “t” natuurlijk) worden geschreven.

  Chris

 10. nu maar hopen dat komeet ISON langs de zon komt zodat we hem straks nog eens kunnen zien. Dus niet dat hij in de zon vergaat.

Speak Your Mind

*