13 juni 2024

Supergedetailleerde opname van nabije sterrenkraamkamer

Credit:
ESO/VPHAS+ team

De VLT Survey Telescope (VST) van de ESO-sterrenwacht op Paranal in Chili heeft een detailrijke nieuwe foto gemaakt van de Lagune-nevel. Deze reusachtige wolk van gas en stof produceert intens heldere jonge sterren en is de bakermat van diverse jonge sterrenhopen. De foto vormt slechts een klein onderdeel van een van de elf openbare hemelsurveys die momenteel met ESO-telescopen worden uitgevoerd. Tezamen voorzien deze de mondiale astronomische gemeenschap van een enorme schat aan vrij toegankelijke gegevens.

De Lagune-nevel is een intrigerend object, ongeveer 5000 lichtjaar van ons vandaan, in het sterrenbeeld Boogschutter. In de pluimen van gas en stof van deze honderd lichtjaar grote gaswolk, die ook bekendstaat als Messier 8, ontstaan nieuwe sterren. Deze nieuwe 17.000 pixels brede foto is gemaakt met de VLT Survey Telescope (VST), een van de twee speciaal voor surveys gebouwde telescopen van de ESO-sterrenwacht op Paranal, in het noorden van Chili. Via de inzoombare versie van de foto kunnen alle hoeken en gaten van dit fascinerende object worden verkend.

De VST is niet met opzet op de Lagune-nevel gericht: het object maakt simpelweg deel uit van de enorme hemelsurvey VPHAS+, die een veel groter deel van de Melkweg bestrijkt. VPHAS+ is slechts een van de drie surveys in zichtbaar licht die met de VST worden uitgevoerd. Deze worden aangevuld door zes infraroodsurveys met de surveytelescoop VISTA.

De surveys pakken tal van belangrijke kwesties in de moderne sterrenkunde aan. Daartoe behoren onder meer het vraagstuk van de donkere energie, de zoektocht naar heldere quasars in het vroege heelal, het onderzoeken van de structuur van de Melkweg en het opsporen van ongewone en verborgen objecten daarin, en het nauwkeurig verkennen van de naburige Magelhaense Wolken. De geschiedenis laat zien dat bij surveys vaak verrassende ontdekkingen worden gedaan die cruciaal zijn voor de voortgang van het astronomische onderzoek.

Loading player…


Bron: European Southern Observatory

Lees hier een uitgebreid artikel over de Lagunenevel, uit ons archief van Messier Maandag. Als de afbeelding uit het artikel niet gedetailleerd genoeg is, klik dan hier. Nog steeds niet gedetailleerd genoeg? Okee, klik dan hier, maar niet zeuren als je browser vastloopt.

Share

Comments

  1. Jeetjemiena, de ene foto na de andere.. je wordt door al die pracht en praal compleet verblind!

Speak Your Mind

*