26 februari 2024

Supernova SN2014J vanuit Dordrecht op 29-1-2014 gefotografeerd

Gisteravond eindelijk een gaatje in het wolkendek waardoor ik 30 min heb kunnen belichten om de nieuwe supernova 2014J in sterrenstelsel M82 te kunnen fotograferen.

M82 met supernova SN2014J

Sinds de ontdekking van deze supernova 1,5 week geleden zat ik te wachten op een kansje om deze te fotograferen. De weersvoorspellingen voor 2e helft van deze week waren veelbelovend: veel zon, matige vorst, dus ’s nachts verwachtte in een heldere hemel. En het is ook nog eens nieuwe maan, dus ideaal (dacht ik). Maar dat viel allemaal erg tegen. Veel te veel wolken. En het volgen wilde ook bij uitzondering niet werken waardoor ik noodgedwongen opnames van slechts 1 minuut kon maken. Hoe dan ook: toch op de foto gekregen.

De opname bestaat uit 31x 1 minuut luminance met een Atik383L camera en RC8 telescoop. De kleuren heb ik toegevoegd uit een eerdere opname van 29 december jl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PS: ik had ook nog een poging gedaan om de supernova in M99 te fotograferen, maar toen kwam er al teveel bewolking opzetten.

Share

Comments

 1. Prachtige foto Jan! Enig idee hoe helder de supernova was? Jammer van de supernova in M99, maar ach, die komt de volgende keer wel. 🙂

 2. Echt super gedaan! Is het niet zo dat je de foto nog 2× linksom moet draaien? (Ik keek even op Stellarium)

 3. Jan Brandt zegt

  Ha die Jan…….Mijn welgemeende complimenten….enne….niet alleen vanwege het (wederom) strakke plaatje….maar ook vanwege het simpele feit dat het je uberhaupt gelukt is om “iets” te schieten…want de weersomstandigheden zijn de laatste paar winterweken nou niet echt om over naar huis te schrijven….enne….nog niet eens omdat het niet helder en onbewolkt is zo nu en dan, maar je kan er op dit moment gewoon geen peil op trekken vanwege die hopeloze volkomen onvoorspelbare wisselvaligheid. Ik heb al vier (gelukkig net op tijd!!) afgebroken astrofotografie-expedities “in mijn systeem zitten” enne…ik heb het maar effe opgegeven, voorlopig.
  OK……het is een lekkere tamme winter, het vriest niet….dus geen pekel en dus geen Eenden die binnen moeten blijven maar zolangzamerhand ga ik toch stiekumpjes verlangen naar een weekje continu strak en onbewolkt vriesweer (zonder maan!!) om mijn, bij de volgende astrofotografie-bijeenkomst te tonen, verzameling plaatjes te verdubbelen want die staat nu precies en heel droeuvig op een heel magere “1”…..zucht!!

 4. Jan Heuser zegt

  Monique,
  Het is maar op welk tijdstip je het object bekijkt. . Probeer maar eens bijv.in Stellariumhet tijdstip te veranderen tussen 22:00 uur en 5 uur. Bovendien keert een telescoop het beeld om, dus tja, wat is dan goed.

  Arie,
  Zodra het weer het toelaat komt M99 ook aan de beurt.

  Jan,
  Door dit soort weer ben ik wel bijzonder blij dat ik een deel van mijn schuur als sterrenwachtje omgebouwd heb. Dak open – dak dicht en klaar. Ook ik heb meerdere mislukte pogingen gedaan, maar dat kost mij gelukkig geen hele expeditie naar de Biesbos. Ik heb wel respect voor jou.

 5. Avatar foto Olaf van Kooten zegt

  Fantastisch gedaan weer, Jan! Mijn complimenten!

 6. @ Jan Heuser – Ja dat weet ik dat de telescoop het beeld spiegelt 😉 Zelf corrigeer ik dat altijd als ik er een filmpje van maak 😀
  Daar heb je natuurlijk een punt wat betreft het tijdstip. Ik las in je stukje(30 januari) over ‘gisteravond’ dus had ik de datum op 29-01 gezet ervan uitgaande dat je ’s avonds aan de gang bent geweest 😉

  Maakt verder niet uit, was maar een detail (een kniesoor die daar moeilijk over doet hahaha) 😛

  http://i.imgur.com/wdgLtqV.png?1

  http://i.imgur.com/NqovnIk.png

  • Jan Heuser zegt

   Ik snap ’t. En t’ hangt er ook weer van af hoe iemand gewend is zijn camera aan telescoop te doen. Maar ik weet dat mensen gewend zijn de meeste objecten op eenzelfde wijze op een foto te zien 🙂

 7. Avatar foto Jurgen Kobierczynski zegt

  Hier is nu ook een foto van M82 van mij:

  http://www.flickr.com/photos/jurgenk2/12274778114/in/photostream/

  en de supernova in M99 heb ik ook gedaan, alleen heb ik deze enkel in zwart-wit getrokken.

Speak Your Mind

*