24 september 2023

Kepler ontdekt zeer wiebelende exoplaneet

kepler_413

Sterrenkundigen hebben met behulp van de Kepler ruimtetelescoop van de NASA een vreemde exoplaneet ontdekt, eentje die draait rondom een tweetal dwergsterren en wiens rotatieas in een

Share

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  Waarom zou het te warm zijn op een planeet die op 56 miljoen kilometer van twee oranje/rode dwergsterren staat?
  De afstand is pakweg éénderde van de afstand die wij tot de zon hebben, maar rode dwergen zijn toch aanzienlijk minder heet? Of zie ik dat verkeerd? Ik meen eens ergens gelezen te hebben dat veel rode dwergen planeten hebben die waarschijnlijk nog dichterbij staan dan 56 miljoen kilometer en om die reden tidally locked zijn.

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • To understand the complicated motions of this planet, imagine a bicycle wheel lying on its side. Spin the wheel while it is lying on the ground, and it will wobble. This is like the orbit of the planet. Now imagine putting a spinning top on the rim of the horizontal, spinning wheel. This is like the wobbling motion of the planet’s rotational precession.

   Astronomers are still trying to explain why this planet is out of alignment with its stars. There could be other planetary bodies in the system that tilted the orbit. Or, it could be that a third star nearby that is a visual companion may actually be gravitationally bound to the system and exerting an influence.

   http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2014/12/full/

   Ik kon zo gauw niks anders vinden, ga nou gauw mijn bedje opzoeken.

 2. edhoeven zegt

  well a planet with mass of Vulcan’s and eruptions by gravity from 2 solar’s

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: