25 september 2023

Bekijk de inslag van een projectiel op de maan

Credit: Madiedo, Ortiz, et al. 2014.

Aan alle astrofotografen: hebben jullie op 11 september 2013 toevallig de maan waargenomen? Zo ja, dan zou ik de beelden nog maar eens controleren, om te zien of om 21:07 (Nederlandse tijd) een lichtflits zichtbaar is. Astronomen denken dat een ruimterots ter grootte van een kleine auto op de maan is geknald, waarbij een heldere flits is geproduceerd, die gemakkelijk vanaf de aarde zichtbaar moet zijn geweest.

Astronomen denken dat de inslag de helderste is geweest die ooit door instrumenten is vastgelegd, met een “nagloed” van wel 8 seconden. Het inslaande object moet zo’n 400 kilo hebben gewogen, met een breedte van zo’n anderhalve meter. Het rotsblok is ingeslagen op Mare Nubium met een vermoedelijke snelheid van 61.000 km/u, hoewel daarover nog enige onzekerheid bestaat. Als dit vermoeden klopt, dan moet een krater van zo’n 40 meter ontstaan zijn, terwijl de vrijgekomen hoeveelheid energie overeen moet zijn gekomen met 15 ton TNT.

Maar hoevaak komen dingen in botsing met de maan? Astronomen weten het niet zeker. De aarde wordt dagelijks geraakt door zo’n 33 metrische ton aan meteoroïden, waarvan het merendeel opbrandt in de dampkring. De maan heeft deze luxe niet, waardoor alle objecten ongestoord kunnen inslaan. Maar hoeveel objecten dat zijn, kan onmogelijk vastgesteld worden, aangezien slechts een klein deel een lichtflits produceert die wij kunnen zien.Maanmeteoren raken de grond met zoveel kinetische energie, dat ze geen zuurstof nodig hebben om tot een zichtbare explosie te komen. De lichtflits is dan ook niet het gevolg van ontbranding, maar van de thermische gloed van gesmolten rotsen en hete dampen. Deze thermische nagloed kan op aarde waargenomen worden in de vorm van flitsen (die een fractie van een seconde duren). De flits die op 11 september 2013 gedetecteerd is, was echter seconden lang zichtbaar – langer dan ooit tevoren.

Het volledige onderzoek kan hier bekeken worden. Bron: Universe Today.

Share

Comments

  1. Co van Driel zegt

    11 september … een beladen datum

  2. Martin Schoenmaker zegt

    Ik ben benieuwd of de LADEE missie hier nog iets van gemerkt heeft. Volgens http://www.nasa.gov/mission_pages/LADEE/news/index.html#.Uw26O_ldV8E zijn ze een dag na deze inslag begonnen met de “science observations”…

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: