31 mei 2020

Super-aardes zijn nu weer ongeschikt voor leven

Credit: NASA / H. Lammer

De laatste jaren worden we werkelijk overspoeld met tegenstrijdige berichten over de leefbaarheid van super-aardes – planeten met een massa van ongeveer twee tot tien aardes. Volgens het laatste bericht kunnen we super-aardes schrappen van de lijst met potentieel leefbare exoplaneten. Dit keer niet vanwege te weinig water, geen magnetisch veld, of te weinig (of te veel) plaattektoniek. Nee, nu blijkt dat deze werelden een te dikke atmosfeer van waterstof bevatten. Geen super-aardes dus, maar mini-Neptunussen! Okee, maar waarom is dat dan? Wel, planeten ontstaan in een wervelende schijf van gas en stof rondom een pasgeboren ster. Als planeten minder dan een halve aarde wegen, dan zijn ze niet in staat om gas uit de omringende schijf aan te trekken. Als planeten ongeveer evenveel als de aarde wegen, dan trekken ze wél waterstof en helium aan, die vervolgens een soort oer-atmosfeer vormen. Als gevolg van het ultraviolette licht van de pasgeboren ster, “verdampt” deze atmosfeer echter weer. Vervolgens ontstaat door uitgassen en vulkanisme een nieuwe atmosfeer. Okee, maar hoe zit het dan met een planeet van, pakweg, 5 aardemassa’s? Wel, niet alleen trekken deze veel waterstof en helium aan vanuit de planeetvormende schijf, maar ze kunnen die atmosfeer ook vasthouden. Het gevolg is dus een rotsachtige kern met een uitgestrekte en dikke dampkring. Een soort van Neptunus dus. Leven zoals wij dat kennen, kunnen we hier vergeten. Maar het zou me niets verbazen als over een paar weken weer het tegenovergestelde beweerd wordt. Je kunt zeggen wat je wilt over de exo-planetologie, het is in ieder geval een dynamisch vakgebied 😉 Bron: Royal Astronomical Society.

Comments

 1. Enceladus Enceladus zegt

  Tja, ik denk dat er te veel ‘terra-centrisch’ wordt gedacht. Wie zegt dat leven op zo’n planeet zich niet op een andere manier ontwikkelt? Misschien juist wel in die dikke atmosfeer! Dergelijke planeten als onleefbaar categoriseren vind ik echt veel te voorbarig.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Co van Driel zegt

  Als deze zgn. Superaardes zeg maar meer dan 80 lichtjaar hier vandaan zijn, dan kunnen we het helaas ook wel schudden. Of iemand moet ooit het verouderingsgen bij mensen kunnen wegnemen. Maar het blijven boeiende werelden.

 3. A3aan v.d.B. zegt

  Afgezien dat het een heel end fietsen is naar zo’n planeet, hoe neem je voldoende broodjes mee, de mens weet aardig de aardse atmosfeer te verkloten, dus een dikke dampkring naar zijn grootje helpen krijgt de mens dan óók wel voor elkaar. Verrek, dan valt er daar misschien toch nog te leven.

 4. Jochem Peeters zegt

  Niemand die het weet!!!

  De mensheid snapt nog maar voor de helft van haar eigen zonnestelsel de atmosferen, laat staan van een on-ontdekte wereld. Sterker nog, onze eigen atmosfeer is stiekem nog een raadseltje voor de mensen die ons moeten vertellen hoe het allemaal in elkaar zit…

  De mensjes, grappige wezentjes die denken dat ze het weten terwijl ze als een afvraagt hondje, steeds maar weer door hun telescoopje kijken, om witte puntjes in het universum te bekijken en denken dat ze iets zien, wat hoogstwaarschijnlijk iets heel anders is als wat ze zelf kunnen bedenken. 68 jaar ruimtevaart (sinds de tweede wereldoorlog Dr. Braun), heeft ons tot peuter der Universum-kunde gemaakt qua kennis…

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: