3 december 2023

De Adelaarsnevel


Een zwart-wit foto en kleurenfoto van ‘de broedplaats van nieuwe sterren’ in M16- Eagle Nebula, NGC 6611. Credit: ESA/NASA.

De Adelaarsnevel (IC 4703) is een emissienevel in het sterrenbeeld Slang. Hij omgeeft de jonge open sterrenhoop NGC 6611.

De sterrenhoop werd in 1745 ontdekt door Jean-Philippe de Chéseaux terwijl Charles Messier in 1764 de nevel eromheen ontdekte en vervolgens in zijn lijst opnam als nummer 16.

NGC 6611 is ongeveer 5,5 miljoen jaar oud en heeft een afmeting van ca. 15 lichtjaar, terwijl de nevel zich over 70 bij 55 lichtjaar uitstrekt. De recentste schattingen geven voor M16 een afstand van 7000 lichtjaar en een absolute magnitude van -8,21. De hete, jonge sterren van NGC 6611 zijn de bron van het door de nevel geëmitteerde licht. De “Vingers” op de foto (rechts) bestaan uit waterstofwolken en zijn de broedplaats van nieuwe sterren. Deze vingers worden ook wel de “Pillars of Creation” (“Pilaren der Schepping”) genoemd.

Een videobewerking van twee afbeeldingen.

Hubblesite en Hubblesite

Share

Comments

 1. Het blijft toch echt één van de mooiste foto’s die Hubble gemaakt heeft, de Pillars of Creation.

 2. Jan Brandt zegt

  Hoi Monique……….echt leuk, maf, mooi, geweldig……nou ja…zoiets in elk geval!

  • Avatar foto Monique zegt

   Dank je, Jan. Het fotootje wat levendiger maken, hè 😉 Ik vraag me tóch af hoe die kleuren op zo’n afbeelding nou bepaald worden. Volgens mij heb ik meerdere keren gelezen dat het oorspronkelijk allemaal zwart-wit opnames zijn. Een tijd geleden keek ik naar zo’n aflevering van de Universiteit van Nederland en vond deze aflevering (link) wel boeiend. Eén stukje in het bijzonder sprak mij wel aan (5:05, verspringt vanzelf)

   https://www.youtube.com/watch?v=bEnkW6MQjG0&list=PLZ0df6wQ5oO9OldFuDwjEnDpoNON37MlQ#t=5m5s

   Professor Ralph zegt:”De lengte van het golfje bepaald de kleur van het licht…
   Misschien worden de kleuren voor dit soort foto’s dan ook zo gedaan? Maar vaak heb ik de indruk dat het er als een kermis uitziet in het heelal :-D. Dat zal toch niet???

 3. hadrianus zegt

  het zou best kunnen, ze gaan die kleuren heus niet bij elkaar verzinnen. Trouwens, als ik de Orionnevel bekijk zie ik ook dat die groen is, dus waarom niet?

 4. Jan Brandt zegt

  Kleuren en astrofotografie…….het is en blijft een lastig onderwerp want wat is nu echt? En is “echt” voor een wetenschapper eigenlijk wel zo handig. Die Hubble-foto’s zijn inderdaad eigenlijk allemaal zwart-wit plaatjes gemaakt door filters die het licht doorlaten waar de wetenschappers in ge-interesseerd zijn. Als van een object zoals bijvoorbeeld de Adelaarnevel al die verschillende zwart-wit opnames gemaakt zijn dan worden ze vervolgens allemaal over elkaar gelegd nadat voor aan elk afzonderlijk zwart-wit plaatje een door de “astro-science boys and girls” vooraf afgesproken kleur is toegekend….dit noemen het zogenaamde “Hubble-pallet”….Ik heb effe niet die kleurafspraken paraat maar volgens mij gaat om zuurstof, waterstof en nog een paar “stofjes” waar een internationaal afgesproken kleurtje aan is toegekend…………en dat geeft dan die fraaie Hubble plaatjes. Wat dat bovengenoemde groene Orionnevel kleurtje betreft……..dat is de kleur waarin de Orionnevel zich door een (dikke amateur) telescoop zich aan het menselijk oog laat zien. Het kleine beetje (dubbel geioniseerde) zuurstof in de Orionnevel zend namelijk straling uit in het groene gedeelte van het EM-spectrum waar het menselijk ook toevallig heel gevoelig voor is. Hoewel de Orionnevel voor het grootste gedeelte uit waterstof bestaat zend dit “goedje” welliswaar enorme hoeveelheden straling (vergeleken met zuurstof) uit…alleen helaas pindakaas niet op een golflengte waar het menselijk oog toevallig gevoelig voor is. Ga je echter je oog vervangen voor bijvoorbeeld een (digitale…eventueel gemodificeerde) camera dan toont de Orionnevel helemaal niet meer Groen maar juist knalrood…want een de camera-chip “lust” namelijk wel “waterstoflicht” maar geen “zuurstoflicht”. Afiijn dat “gedoe met die kleuren” hangt dus helemaal af van de gebruikte detector en ook van de afspraken die de heren en dames astronomen maken/hebben gemaakt hoe de desbetreffende objecten weer te geven. Bij planeetfotografie is er bijvoorbeeld altijd het eeuwige “conflict” hoe rood moet je Mars “uit de computer laten rollen na een rondje photoshop”..of…wat zijn de “echte” kleuren van Jupiter..etc…etc…etc…..Het is en blijft zelfs tot op heden controversieële materie “dat gezeur over kleur”!!!

  • Avatar foto Monique zegt

   Lieve Jan, eindelijk een acceptabel antwoord waar ik me iets bij kan voorstellen. Ervan uitgaande dat er afspraken gemaakt zijn over een kleur gekoppeld aan een scheikundige formule, (zuurstof, waterstof…) dan hebben we het ergens over.
   Maar… hoe mooi het plaatje van de Adelaarsnevel ook is, het komt bij mij te overdreven over. Ik neem aan dat de Adelaarsnevel qua kleur volgens de afspraak is, maar dat de editor wel van een aangedikt kleurtje houdt (hihi).
   Ik heb niks tegen kleur hoor, maar het kan best iets minder. Er moet wél wat te ‘fantaseren’ blijven 🙂

   Zulke foto’s met een nadrukkelijk aanwezige kleur zouden geweldig mooie schilderijen kunnen zijn (echt wel)
   Dan zou zo’n schilderij met de Adelaarsnevel erop van 120 x 80 cm (b x h) erg mooi op mijn muur staan 😀 (niet te ‘wolkig’, precies goed) Wat ik door de telescoop film, is achteraf op de pc duidelijker te zien. Ik zag de Plejaden (deels) met blauw omgeven terwijl dat tijdens het filmen niet echt opviel. Elke keer is weer een verrassing wat het geworden is 🙂

 5. Jan Brandt zegt

  Hoi Monique’je
  Hihi….leuk heh…. jouw reactie geeft nou precies de kern van “het probleem” (??) weer, want voor jou mag het best wel “een onsje minder” zijn, maar voor iemand anders mag/mot het juist weer “een onsje meer” zijn…..
  Maar..eh…aanschouwd het mooie aan “ons” schone oneindige universum….namelijk: plek zat voor oneindig veel “smaken” en dus uiteindelijk voor elk wat wils!!!
  enne….yep….volkomen mee eens….geen ruimte voor fantasie is geen ruimte voor leven!!!!
  En dus…
  Heel veel plezier toegewenst met het op JOUW manier inkleuren van JOUW Universum!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: