21 juni 2024

Sterrenstelsel M87 smijt complete sterrencluster de deur uit

Credit: David A. Aguilar (CfA)

Astronomen hebben een nieuwe sterrencluster ontdekt in het sterrenstelsel Messier 87. Dat is natuurlijk niet bijzonder, maar de snelheid van de cluster is dat wèl – de sterrengroep heeft een snelheid van maar liefst 3 miljoen kilometer per uur. Dat betekent dat de sterrencluster geheel zal ontsnappen aan M87, om vervolgens voor altijd eenzaam en alleen door de intergalactische ruimte te zwerven.

De cluster in kwestie is een bolhoop die de naam HVGC-1 heeft gekregen (hetgeen staat voor Hypervelocity Globular Cluster). Bolhopen zijn relicten uit het jonge universum en zijn opgebouwd uit duizenden sterren, die zijn samengepakt in een gebied van maximaal 100 lichtjaar. De Melkweg bevat zo”n 150 bolhopen, terwijl M87 er maar liefst duizenden bevat.

Allemaal leuk en aardig, maar hoe is HVGC-1 aan z’n enorme snelheid gekomen? Vermoedelijk bevat de kern van M87 niet één, maar twee supermassieve zwarte gaten. In het verleden moet HVGC-1 te dicht in de buurt zijn gekomen, waarbij de zwarte gaten gefungeerd hebben als katapult. Hierbij heeft de bolhoop een dusdanig grote rotschop gekregen, dat het compleet aan M87 zal ontsnappen. Hoewel de buitendelen van de cluster hierbij zijn weggestript, heeft de dichte en massieve kern dit geweld schijnbaar overleefd.

Bron: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

Share

Speak Your Mind

*