24 juni 2024

Sentinel-5 Precursor is klaar voor Tropomi

De Sentinel-5 Precusor

De Sentinel-5 Precusor

Hoe schoon is de lucht die we inademen nu echt? En wat is de invloed van mensen daarop? Het in Nederland ontwikkelde Tropomi-instrument moet antwoord gaan geven op die vragen. Met de voltooiing van het Sentinel-5 Precursor-satellietplatform zijn de antwoorden een stap dichterbij. De luchtkwaliteit op aarde onderzoeken. Dat is in het kort het doel van het atmosferische meetinstrument Tropomi (TROPOspheric Monitoring Instrument). Vanuit een baan op 824 kilometer hoogte detecteert het instrument licht dat weerkaatst wordt door de dampkring en vergelijkt dat met het licht van de zon. Daarbij vangt Tropomi alle soorten licht, van infrarood tot ultraviolet. Door de twee met elkaar te vergelijken onthult Tropomi belangrijke informatie over de samenstelling van onze atmosfeer. Tropomi is het enige meetinstrument aan boord van de satelliet Sentinel-5 Precursor, die in 2016 naar de ruimte moet vliegen. Het platform voor die satelliet is nu klaar voor gebruik.

Milieuobservatie

De bouwers van Sentinel-5P

De bouwers van Sentinel-5P

Luchtvervuiling is een belangrijk punt van zorg op aarde. De missie van Sentinel-5 Precursor is daardoor van cruciaal belang bij het monitoren van de globale luchtkwaliteit. De gegevens die Tropomi verzamelt moeten wereldleiders belangrijke informatie verschaffen waarop zij hun beleid kunnen baseren. Het satellietplatform van Sentinel-5 Precursor werd ontwikkeld door het Britse Airbus Space and Defence. Het zeshoekige voertuig maakt onderdeel uit van ESA’s Sentinel-familie, een reeks satellieten die speciaal gebouwd werd voor het Europese Copernicus-initiatief. Copernicus moet het grootste milieuobservatiesysteem ter wereld worden. Zoals de naam al doet vermoeden is Sentinel-5 Precursor de voorloper van het Sentinel-5-instrument. Dat instrument moet deel gaan uitmaken van de tweede generatie MetOp-satellieten. Deze observatiesatellieten moeten in 2012 operationeel zijn.

Klaar voor de lancering

Sentinel-5P in de cleanroom

Sentinel-5P in de cleanroom

‘Dankzij iedereens ‘

Share

Speak Your Mind

*