16 januari 2021

Vanavond staat ‘supermaan’ aan de hemel (update)

Als het vannacht niet bewolkt is, kunnen we genieten van de supermaan. De maan staat dan het dichtste bij de aarde, dat heet het perigeum (‘nabij de aarde’). Het punt waar de maan het verst van de aarde afstaat heet apogeum. Vanavond zitten we dus in het perigeum. De maan is dan 30 procent helderder en lijkt 14 procent groter. Overigens is 2014 een goed jaar voor de supermaan, en dat is uniek. In augustus komt de megamaan namelijk nog een keer tevoorschijn.

De tabel laat de datum en afstand tussen maan en aarde zien.
Ik heb voor het gemak 23:30 aangehouden.

Datum Afstand Tijd
12-07-2014 356973 kilometer 23:30
10-08-2014 354717 kilometer 23:30
09-09-2014 358236 kilometer 23:30

Nieuws.nl Stellarium

Comments

 1. Avatar test

 2. Monique zegt

  Gisteren zag ik hem, die prachtige supermaan. Opnames gemaakt met de 26 mm en 40 mm en bijgewerkt in het blog. Daarna de stappen om het op NUjij te zetten. Plaatje/tekst categorie…bericht bekijken en verzenden. Ik kreeg te lezen dat het een uur zou duren (voor goedkeuring) omdat het de eerste keer was.
  Ik ben dus niet met dit blog door de keuring gekomen 🙁 Om alsnog dit blog te proberen doe ik niet. Het is nu oud nieuws.

 3. Rudolf zegt

  Gisteravond zag ik de maan groot er dichtbij (niet vol) en was tot mijn verbazing rood van kleur. Namate de maan hoger aan de hemel kwam, des te helderder hij werd en hoe meer hij zijn rode kleur verloor.
  Bij mijn weten komt een rode maan alleen voor bij een maansverduistering, maar ik kan niets vinden dat er gisteravond een maansverduistering is geweest. Wat veroorzaakt dan deze rode kleur?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: