28 mei 2023

Venus Express stijgt weer in hoogte boven planeet Venus

Venus_Express_aerobraking

Na een maand van heen en weer ‘surfen’ in de dichte atmosfeer van de planeet Venus – tot een hoogte van slechts 130 km boven het oppervlak – gaat de Europese Venus Express sonde weer in hoogte klimmen. Komende twee weken zal door gebruik te maken van de stuwraketten de hoogte toenemen tot 460 km – mits er genoeg brandstof aan boord is. Acht jaar na de aankomst van de Venus Express in 2006 begon diens brandstof geleidelijk op te raken en in mei besloot men tot

Share

Comments

 1. Victory to Tinslee zegt

  Wellicht niet geheel onbelangrijk en ter aanvulling op dit artikel.

  Er zijn eerder via een Russische Venera sondes tot aan het oppervlak gekomen. Waar ze zelfs nog beelden van terug zonden. >> bron >> https://nl.wikipedia.org/wiki/Veneraprogramma

 2. Etienne Durinck zegt

  Hoe heeft ooit die Russische Venera na de landing nog opnames kunnen maken bij een temperatuur van 460 ° C.

  • De Russische Verena toestellen bleven echter niet lang actief in die helse omgeving. De ‘regenwolken’ op Venus bleken niet uit water te bestaan, maar uit druppeltjes zwavelzuur. Dit is een mogelijke verklaring voor het feit dat de Venera’s na hun landing zo snel het contact met de aarde verloren.

   De sondes waren er wel op gebouwd om de hoge temperaturen en druk te overleven, maar tegen het agressieve zwavelzuur waren zij niet bestand.
   Van Venera 9 werd tot 53 minuten na de geslaagde landing wat gehoord. De Venera 10 begaf het na 65 minuten.
   Niettemin hebben deze Venera’s de astronomen veel informatie over de planeet kunnen geven.

   The best radar images of Venus:
   https://www.youtube.com/watch?v=FDHeEIWjhL8

   En voor wat het waard is”
   http://sputniknews.com/science/20120120/170865269.html

   • Avatar foto Enceladus zegt

    Zijn die foto’s met ‘bewijs’ van de Russen ook ergens te zien? En dan vooral foto’s waarop te zien is dat die objecten zich verplaatst hebben?

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Het is maar in hoeverre je van een bewijs kunt spreken. Ene Dr Ksanfomaliti, hoofd en senior onderzoeker van het laboratorium voor fotometrie en thermische radiometrie aan het Space Research Institute, heeft het een en ander geanalyseerd.
     Beelden die zijn genomen door twee camera’s (V-13-1 and V-13-2 van de Verana 13.
     Volgens Ksanfomaliti waren een paar relatief grote objecten gevonden met een grootte variërend van een decimeter tot halve meter met een ongewone structuur van een organisme of een deel van een organisme.
     Op bepaalde afbeeldingen was het te zien en op andere waren ze afwezig of de vorm was veranderd.

     Het zou mij beslist niet opgevallen zijn 😉

 3. Etienne Durinck zegt

  Ik vraag me af hoe de planeet Venus er nu zou uitzien mocht zij zich op de plaats bevinden waar nu de planeet Mars zich bevindt . Ze staat dan wel veel verder van de zon weg maar met haar dichte atmosfeer kan ze veel beter de warmte stockeren. Dus geen ijswereld en ook geen rood gloeiende oven. En dat er veel water op de planeet is geweest is nu reeds een duidelijk gemaakte zaak. Misschien was het dan nu gewoon een tweede blauwe bol.

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Tja, dat zou best kunnen. Ik heb de indruk dat de diameter van rotsplaneten t.o.v. hun afstand tot hun ster toch tamelijk willekeurig is. In die zin hebben wij puur pech. Mars op de plek van Venus had daar ook een woestijnplaneet opgeleverd, maar dan een bloedhete woestijn in plaats van een koude. Venus op de plaats van Mars daarentegen zou zeker kansen hebben geboden voor de ontwikkeling van leven. Of als dat er niet zou zijn onstaan, een fantastische tweede kans voor ons. Maar ja…

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Stel Venus hing daar, waar we Mars verwachten…
    Maar zou op (zo’n koude) Venus zonder leven, er wel een ‘gezellige’ zuurstofrijke atmosfeer zijn?
    En hoelang zou het duren om die zuurstof er te laten groeien, als we de juiste algen in haar atmosfeer zouden inbrengen?

    Groet, Paul

    Het blijft natuurlijk allemaal theorie, want Venus en Mars kunnen wij (nog) niet verplaatsen. 🙂

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: