25 september 2018

Fermi ontdekt een ‘transformer’ pulsar

De situatie voor (boven) en na (onder) het verdwijnen van de radiostraal.

De situatie voor (boven) en na (onder) het verdwijnen van de radiostraal.

Een millisecondepulsar op 4400 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Sextant is vorig jaar zomer plotseling ‘uitgedoofd’ op radiogolflengten en vijf maal zo helder geworden in energierijke gammastraling. De gammametingen zijn verricht door NASA’s Fermi-ruimtetelescoop, nadat uit waarnemingen met de Westerbork-radiotelescoop in Drenthe en met de Lovell-radiotelescoop in het Verenigd Koninkrijk was geconstateerd dat de pulsar plotseling was uitgedoofd op radiogolflengten.

De plotselinge ‘gedragsverandering’ van de pulsar wordt zo goed als zeker veroorzaakt door de manier waarop hij materie opzuigt van een begeleidende ster. Pulsar PSR J1023+0038 (kortweg J1023 genoemd) is in 2007 ontdekt door Anne Archibald van ASTRON1. De pulsar – een kleine, supercompacte neutronenster die het overblijfsel is van een supernova-explosie – draait elke 1,7 milliseconden

Noten
  1. Netherlands Institute for Radio Astronomy []

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.