1 december 2023

Rosetta zoekt landingsstrook voor Philae op komeet 67P

67P_6_augustus_2014_NavCam_a

Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko met de NAVCAM camera van Rosetta gefotografeerd op 6 augustus op 96 km hoogte

De woensdag bij komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko aangekomen Europese verkenner Rosetta gaat komende tijd op zoek naar een geschikte landingsstrook op de grillig gevormde vier kilometer grote komeetkern. Met de OSIRIS hoge resolutie camera en de Navcam camera zijn afgelopen tijd al heel veel foto’s gemaakt van komeet 67P, zoals we ‘m gemakshalve noemen, en die laten zien dat het vinden van een landingsstrook niet mee zal vallen, gezien het zeer gevarieerde karakter van het oppervlak van de komeet, dat een ‘wetenschappelijk Disneyland’ wordt genoemd. Zie bijvoorbeeld bovenstaande foto, die op 6 augustus gemaakt werd op een hoogte van 96 km. Meeliftend op

Share

Comments

  1. Martin+Schoenmaker zegt

    Ik lees steeds in artikelen dat Rosetta nu ‘om’ 67P draait. Dit heb ik anders begrepen tijdens het interview in Mission Control afgelopen woensdag.

    Daar werd uitgelegd dat Rosetta in eerste instantie tussen de zon en 67P haar baan om de zon zal afleggen. Doordat Rosetta daardoor sneller zal gaan dan 67P zullen ze baancorrecties moeten uitvoeren om min of meer in dezelfde positie te blijven. Deze zien er vanaf de zon gezien uit als driehoeken.

    Rosetta bevindt zich dus steeds naast de komeet, zodat men als gevolg van de rotatie van de komeet het oppervlak in kaart kan brengen. Pas wanneer men voldoende duidelijkheid heeft over het zwaartekrachtsveld van 67P zullen ze over gaan tot het ‘orbitten’ van 67P.

  2. Zoals je in het eerste filmpje kunt zien zal de baan van Rosetta komende tijd tal van baancorrecties laten zien, telkens in driehoeken. Ik geloof dat de verkenner zich dan telkens vóór de komeet uit bevindt. Vanaf half oktober is z’n definitieve baan zo’n beetje bereikt op 10 km hoogte en dan is de baan min of meer cirkelvormig.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: