21 maart 2019

“Magnetische wormen” kruipen door Jupiter

jupiter magnetic field dynamics

Wetenschappers hebben een poging gedaan om het belachelijk ingewikkelde magnetische veld van Jupiter in kaart te brengen. Dat is geen gemakkelijke opgave, maar het resultaat mag er wezen. Het is net alsof gigantische ruimtewormen uit Jupiter komen kruipen 😀

Alles aan Jupiter is groot. Niet alleen is het de grootste planeet in het zonnestelsel, het heeft ook een gecompliceerd magnetisch veld dat 18.000 keer krachtiger is dan het onze. Dit veld strekt zich uit over een afstand meer dan 6 miljoen kilometer vanaf het oppervlak van Jupiter (feitelijk z’n wolkentoppen). Het resultaat is een magnetische “zeepbel”, een holte waarin de straling van de zon niet kan doordringen. Dit vormt de op-een-na grootste structuur in het zonnestelsel1.

Op aarde wordt het magnetisch veld gegenereerd door stromingen binnen een gesmolten legering van ijzer en nikkel. Dit alles vindt plaats in de zogenaamde buitenkern – de binnenkern wordt geacht gestold te zijn door de hoge druk. Ook bij Jupiter wordt de magnetosfeer opgewekt in de buitenkern. Hier zijn geen ijzerverbindingen aanwezig, maar wel grote hoeveelheden metallisch waterstof2.

Nu worden niet alle eigenschappen van het magnetische veld van Jupiter bepaald door de buitenkern. Ook de krachtige winden en enorme stormen aan het “oppervlak” be

Noten
 1. de grootste structuur is de heliosfeer van de zon – een vergelijkbare zeepbel, maar dan vele malen groter []
 2. waterstofgas dat onder zo’n hoge druk wordt gezet, dat het zich gaat gedragen als een supergeleidend metaal []

Reacties

 1. http://Co%20van%20Driel zegt

  Metallisch waterstof … Ik ben bezig met een cursus Scheikunde. Natuurlijk wist ik allang wat waterstof was en ook wat metalen zijn. Maar dit wist ik nog niet. Zo zie je, dat je altijd nog wat kan leren, al ben je bijna 46 jaar.

  • Olaf van Kooten http://Olaf%20van%20Kooten zegt

   Je bent nooit te oud om te leren, maar de overgang van vloeibaar waterstof naar metallisch waterstof is eigenlijk helemaal geen chemie, maar natuurkunde, en meer precies kwantummechanica.

 2. http://Tomas zegt

  “In addition, the gas giant’s surface is buffeted by powerful winds and huge storms, like the famous Great Red Spot. Scientists believe that these surface winds interact with the metallic liquid hydrogen below to stimulate some of the secondary properties of the magnetic field.”

  Dan zou je de “grote rode vlek” ook terug kunnen zien in het magneetveld.
  Als het GEEN simulatie was geweest…
  Lijkt me.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: