23 juli 2024

De uitslag van de Pluto/Charon Poll

Credit: NASA

Vorige week opende ik hier een poll over de vraag hoe we het systeem van Pluto en Charon nou precies moeten noemen. Dit naar aanleiding van de foto die de Amerikaanse New Horizons sonde had gemaakt, waarop je goed kon zien hoe niet alleen de maan Charon rondjes draait, maar ook Pluto beweegt om het gemeenschappelijke zwaartepunt, het barycentrum. Hier de uitslag van de poll, die vandaag 12.00 uur sloot, dubbelklikken voor een verplutoniseerde variant ervan.

De meerderheid van gansch het Nederlandsche volk eh… de lezers van de Astroblogs is van mening dat Pluto en Charon samen een dubbeldwergplaneet® vormen, 44% kiest daarvoor. Plek twee is voor de bestaande terminologie: Pluto als dwergplaneet, Charon als zijn maan. De term dubbelplaneet bestaat al, maar de term dubbeldwergplaneet® bij mijn weten niet, dus naar aanleiding van deze poll wil ik de term gelijk maar even deponeren bij eh… de Internationale Astronomische Unie, de club die daarover gaat en die eerder al Pluto uitriep tot dwergplaneet in plaats van planeet. Waarvan akte! 😀 Oh ja, waarom was Pluto ook al weer geen planeet? Kijk even naar deze video, dan weet je ’t weer.

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Dubbeldwergplaneet bekt wel lekker. Ook in het Engels is ‘double dwarf planet’ lang niet gek.
    Als de IAU deze term overneemt, stel ik voor dat de eerstvolgende maan die bij Pluto-Charon wordt ontdekt de naam Nouwen krijgt! 😉

    groet,
    Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*