24 mei 2024

New Horizons heeft Neptunusbaan gepasseerd

De iconische opname van Neptunus die in 1989 gemaakt is door Voyager 2. Credit: NASA.

De ruimtesonde New Horizons heeft een volgende mijlpaal bereikt: de Plutoverkenner heeft namelijk de omloopbaan van Neptunus doorkruist! Nog elf maanden te gaan en we zullen eindelijk weten hoe de ex-planeet Pluto eruit ziet. Toevallig genoeg is het precies 25 jaar geleden toen de ruimtesonde Voyager 2 langs Neptunus vloog en de eerste detailfoto’s doorstuurde van de verste planeet in het zonnestelsel.

Helaas zal New Horizons geen detailfoto’s kunnen maken van Neptunus, omdat de planeet op een heel andere plaats in z’n omloopbaan staat. Sterker nog: de afstand tussen New Horizons en Neptunus is maar iets minder als de afstand tussen New Horizons en de aarde! Hieronder zie je het beste wat New Horizons op die afstand kon doen. New Horizons heeft er overigens acht jaar en acht maanden over gedaan om de Neptunusbaan te bereiken – da’s een record. Voyager 2 deed daar bijvoorbeeld twaalf jaar over.

Neptunus en Triton - gezien door New Horizons op 10 juli 2014.

Neptunus en Triton – gezien door New Horizons op 10 juli 2014.

Hieronder zie je het livekanaal van NASA. Een paar keer per dag wordt hierop het livepanel van de Neptunuspassage herhaald.

Broadcast live streaming video on Ustream

Share

Speak Your Mind

*