2 december 2023

Hoe kun je het beste een planeet vernietigen?

Credit: Darth Culator/Star Wars Fandom.

Het zal sommige lezers niet zijn ontgaan: ik ben een groot fan van de Star Wars-franchise en ben in het bezit van alle films, alle animatieseries en een groot aantal comics en romans die zich afspelen in het universum van Luke Skywalker. Eén van de meest iconische scenes is wellicht de vernietiging van de planeet Alderaan door de Death Star. Dit is in de film gedaan met een soort van laser – maar als je een laser zou gebruiken om een planeet te vernietigen, dan moet deze een belachelijk hoge hoeveelheid energie bevatten. Nu is dat niet ondenkbaar voor een beschaving met sneller-dan-lichtmotoren en kunstmatige intelligenties, maar de Dark Lord of the Sith had dit op een veel eenvoudiger manier kunnen doen: met antimaterie!In zijn blog Starts With a Bang zegt Ethan Siegel dat de benodigde hoeveelheid energie om Alderaan te vernietigen door middel van een laser zo’n 2,24 x 10^24 joules zou bedragen. Hierbij zal de apparatuur om deze energie te produceren simpelweg smelten! Bovendien zou de Death Star door de enorme terugslag met een rotgang het Alderaan-stelsel weer uitvliegen – als een soort metalen biljartbal ter grootte van de Saturnusmaan Mimas.Maar als je Alderaan met antimaterie zou willen vernietigen, is hiervoor slechts 1,24 biljoen ton van het mysterieuze goedje noodzakelijk – ongeveer de massa van een kleine planetoïde. Maar goed, zoals je weet kan antimaterie niet in contact komen met normale materie zonder alles op spectaculaire wijze te vernietigen. Het moeilijkste gedeelte is dus het opslaan van antimaterie in een object zo groot als de Death Star! Maar gelukkig is hier een trucje voor: materie is door middel van de elektromagnetische kracht verbonden met andere materie – en dat geldt ook voor antimaterie!

Anti waterstof. Credit: Max Planck Instituut.

Ethan Siegal legt dit als volgt uit:

Het is niet ondenkbaar dat een geavanceerde beschaving de energie van een ster zou kunnen benutten om neutrale antimaterie te produceren. Hier op aarde doen we dat met deeltjesversnellers: we laten protonen met een noodgang op elkaar botsen en hierbij ontstaan drie protonen en een antiproton (negaton). Als je dat antiproton dan laat koppelen met een anti-elektron (positron), dan krijg je neutrale antiwaterstof. Als je dat zou willen opslaan, dan heeft een kristallijne vorm de voorkeur – ongeveer zoals bij kristallen die gebasseerd zijn op elementen zoals koolstof of silicium. Helaas is waterstof een licht gas en in de verste verte geen kristal. Toch kan zelfs waterstof, onder de juiste omstandigheden, een soort kristalvorm aannemen.In het inwendige van gasplaneten zoals Jupiter en Saturnus strekt de ongelooflijk dikke waterstofatmosfeer zich uit tot een diepte van tien- tot honderdduizenden kilometers. Hier is de druk zo ontzettend veel hoger dan op aarde, dat het waterstof een metallische (metaalachtige) fase zal gaan innemen! Als je deze staat van materie zou kunnen bereiken, dan zal waterstof een elektrische geleider worden (vandaar het gigantische magnetische veld van Jupiter). De natuurwetten dicteren dat dit ook moet gelden voor antimaterie – in dit geval, antiwaterstof.Als je dus een aardse planeet zoals Alderaan zou willen vernietigen, dan moet je simpelweg een biljoen ton metallisch antiwaterstof produceren en dit vervolgens transporteren naar het oppervlak van de planeet. Vanaf dat moment heeft het antiwaterstof geen enkele moeite om zich een weg te banen richting de kern, waarna het snel gedaan zal zijn met Alderaan.

Niet zo moeilijk dus 😛

Share

Comments

 1. de neuzelt ook maar wat mee zegt

  waarom zo ingewikkeld doen,

  dankzij de industriële revolutie hebben wij het klusje al bijna in nog geen 200 jaar geklaard.
  de religieuze koppensnellers zorgen voor de rest.

  want waartoe zou je een fysiek object als een planeet willen vernietigen, dat is zonde van de grondstoffen.

  • Olaf van Kooten zegt

   Wij krijgen dat klusje niet geklaard hoor. Het vernietigen van het ecosysteem…okee als we zo blijven doorgaan, krijgen we dat voor elkaar. maar het vernietigen van de fysieke aarde? nee, dat kunnen wij voorlopig nog niet 🙂

  • Opblazen met een flinke knal is veel leuker! 🙂

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: