4 december 2023

Heldere vuurbal gezien boven Nederland


Gisteravond, 19 oktober, is rond 21:15 uur in meerdere delen van Nederland een heldere vuurbal waargenomen. De meteoor was met een magnitude van -7 bijzonder helder en liet ook een nalichtend spoor achter. Er zijn verschillende foto’s gemaakt van het natuurverschijnsel en Klaas Jobse uit Oostkapelle heeft zelfs een filmpje gemaakt. De meteoor zelf wordt een vuurbal genoemd omdat z’n maximale helderheid hoger uitpakte dan Venus, dat een magnitude van -4 heeft. De herkomst van de vuurbal is onbekend: het kan alvast geen Orionide zijn geweest, want daarvoor kwam-ie uit de verkeerde richting. Het kan niet uitgesloten worden dat het helemaal geen meteoor is geweest, maar een stuk ruimteschroot.

20141019 191325 Oostkapelle video-allsky from Cyclops Observatory on Vimeo.vuurbal busslo

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Nice! 🙂

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. U vraagt wij draaien. 😀

 3. Paul Bakker zegt

  Wéér gemist. 🙁
  Het was overigens geen Orionide. Richting klopt niet daarmee.

 4. Je herkent op die onderste foto de zomerdriehoek en daarmee is te zien dat de vuurbol uit de richting van Hercules komt (ruwweg geschat). Het zal dus een sporadische vuurbol zijn geweest, want uit die richting komt volgens mij op dit moment geen reguliere meteorenzwerm.

 5. ik en mijn 10 jarige dochter hebben deze vuurbal gisteren mogen bewonderen tijdens een wandeling. mijn dochter was erg onder de indruk en zelfs een beetje bang. ik zelf vond het vooral heel indrukwekkend omdat het niet te vergelijken was met een vallende ster die ik eerder wel eens dat gezien.
  kan iemand hier mijn dochter uitleggen wat we precies gezien hebben zonder het al te ingewikkeld te maken?

  • Olaf van Kooten zegt

   Ja hoor, een kleine rots uit de ruimte is de dampkring van de aarde binnengekomen en toen verbrand. Omdat het best een groot stuk rots was, kreeg je een vuurbal en geen ‘normale’ vallende ster 😉 (wel er gelijk bij zeggen dat vallende sterren dus geen sterren zijn maar ruimterotsen die verbranden in de dampkring)

  • Enceladus zegt

   Dag Carla, wat jullie gezien hebben is een waarschijnlijk een stukje ‘ruimtepuin’. Zeg maar een overblijfsel uit de begintijd van ons zonnestelsel toen de planeten gevormd werden. Terwijl de meeste samengeklonterde delen in de vroege tijd van ons zonnestelsel uiteindelijk planeten of manen werden, is er ook veel ‘rommel’ overgebleven.

   Zo’n stukje rommel komt met enorme vaart onze dampkring invliegen. Door wrijving wordt het heet en uiteindelijk kun je dat zien. Laat je dochtertje maar eens heel hard met haar vingertoppen over haar broek wrijven, dan worden haar vingers ook heet. Nou, dat is wrijvingen tussen je vingers en een vast stof, maar wrijving tussen een steen (want dat is zo’n meteoriet eigenlijk min of meer) en lucht geeft ook wrijving. En als het een vrij grote steen is en die tamelijk dichtbij onze dampkring binnenkomt, dan zie je dus zo’n flinke vuurbal.

   Ik hoop dat ik het zo een beetje begrijpelijk heb uitgelegd.

   groet,
   Gert (Enceladus)

  • Carla, wat jij en je dochter hebben gezien was een stukje steen uit de ruimte, dat in onze dampkring terecht kwam en door de wrijving ‘verbrandde’ (is feitelijk niet juist, het heeft met ionisatie van de lucht te maken, maar leg dat maar eens uit). Misschien dat een fragment van de vuurbol de reis ‘overleefde’ en dat kwam dan als meteoriet ergens terecht.

 6. Ik heb deze waarneming van de vuurbol toegevoegd aan ons speciale vuurbollen-dossier.

 7. Het is wachten op de grote klapper (tiktak):)

  • Enceladus zegt

   Zou ik niet doen. Ik zou wat van me leven gaan maken. Dikke kans dat die grote klapper (als ie al komt) pas na jouw dood komt.

   * korreltje zout aanbevolen *
   😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

 8. Hartelijk dank Olaf, Gert en Arie!!! Dat van die grote klapper zal ik mijn dochter maar niet vertellen…

 9. Hephaistos zegt

  Hoi, ik heb gisteren rond 21:30 een vuurbal gezien – zijn er meer mensen die ‘m hebben waargenomen? Weet even niet meer in welke windrichting het was.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: