1 oktober 2023

Volgens magnetische gegevens landde Philae drie maal op komeet 67P

Credit: ESA/Rosetta/Philae

Uit analyse van de gegevens van het magneetveld van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, gedaan met de ROsetta lander Magnetometer And Plasma monitor (ROMAP) aan boord van Philae blijkt dat deze maar liefst drie landingen op de komeet heeft gehad: de eerste was om 16.33 uur Nederlandse tijd, de tweede om 18.26 uur en de derde om 18.33 uur. Aldus deze tweet van het ROMAP instrument van Philae:

Credit: ESA/Rosetta/Philae

Dat betekent dus dat Philae niet twee maal op de komeet is geland, zoals gisteravond Stephan Ulamec, vluchtleiding van het landingsteam van Philae zei, maar zelfs drie maal. Dit alles heeft te maken met twee systemen die niet bleken te werken, namelijk de stuwraket bovenop Philae, die voor een neerwaartse druk naar de komeet toe had moeten zorgen, en de harpoenen, die Philae hadden moeten verankeren in de broze bodem van de komeet. Op de afbeelding hieronder zie je beide systemen – over de schroeven aan het uiteinde van het landingsgestel heb ik niet gehoord dat die niet zouden hebben gewerkt.

Credit: ESA/Rosetta/Philae

Omdat de verankering niet plaatsvond stuiterde Philae na de eerste landing kennelijk terug de ruimte in, om bijna twee uur later weer afgedaald te zijn en toen nog een keer te stuiteren en tenslotte zeven minuten later voor de derde en laatste keer te landen op 67P. De zwaartekracht van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko is zeer gering, wel honderdduizend keer lichter dan hier op aarde, dus de op aarde 100 kg wegende Philae lander heeft daar een gewicht van ongeveer een gram. Dat drie keer stuiteren verklaart ook waarom Philae’s allereerste foto vanaf het oppervlak van de komeet, waar iedereen gisteravond zo naar uit keek, nog steeds niet is gepubliceerd. In een andere tweet zegt ROMAP dat Philae’s positie op de komeet nu stabiel is. Gisteravond wees dr. Paolo Ferri, hoofd van de missie operaties van ESA, erop dat Philae wellicht continue kan schuiven op het oppervlak van de komeet.
[Update 08.34 uur] Bij Unmanned Spaceflight hebben de beeldexperts op basis van foto’s gemaakt door de NAVCAM en OSIRIS aan boord van Rosetta en ROLIS aan boord van Philae deze compilatie gemaakt, waarop de landingsplek van Philae te zien zou zijn – dubbelklikken voor de verROLISeerde versie ervan:

Credit: ESA/Rosetta/Philae/ROLIS

Share

Comments

  1. Martin Schoenmaker zegt

    Ben benieuwd welk plekje Philae nu uitgekozen heeft en hoe ver dat van Agilkia ligt. Nu maar hopen dat er voldoende zonlicht op de zonnepanelen kan vallen en dat er zich geen geijsers vormen onder de lander…. 😉

  2. Vanmiddag zou er een nieuwe persconferentie zijn en dan horen we wel precies wat er gebeurd is en waar ‘ie nu uiteindelijk geland is. Het blijft Agilkia waar ‘ie geland is, dat is gewoon dat gehele gebied daar. Ik heb er overigens net in een update nog een afbeelding bijgezet met de vermoedelijke landingsplaats, op basis van diverse camera’s gemaakt.

  3. Martin Schoenmaker zegt

    Haha… mooi commentaar op die unmanned spaceflight website:

    “Well, the Philae rover now holds the record for the longest distance travelled on the surface of a comet” —Fran Ontanaya

  4. Martin Schoenmaker zegt

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: