26 februari 2024

Sterren zorgen zelf voor het “uitzetten” van sterrenstelsels

fast evolution of a galaxy

Onderzoekers hebben gebruik gemaakt van de Hubble- en Chandra-ruimtetelescopen om een groot aantal jonge, massieve en compacte sterrenstelsels te vinden waarbij de stervorming heel snel tot een halt is gekomen. Gedurende een periode van zo’n 20 miljoen jaar hebben deze stelsels in een gigantisch tempo nieuwe sterren geproduceerd. Als gevolg hiervan is het overgebleven stervormende gas het stelsel uitgeblazen, waarna het helemaal gedaan is met de stervorming. Deze stelsels zullen dan ook snel veranderen in “rode, dode” exemplaren. Merk op dat de gigantische stervorming meestal wordt “aangezet” als gevolg van de botsing tussen twee kleinere stelsels.

Voorheen dacht men dat zwarte gaten verantwoordelijk zouden zijn voor het wegblazen van het stervormende gas. Immers, dit wegblazen gaat met een dusdanige snelheid (3,5 miljoen kilometer per uur) dat alleen supermassieve zwarte gaten dit voor elkaar zouden moeten krijgen. Dat blijkt niet te kloppen: het zijn de sterren z

Share

Speak Your Mind

*