21 september 2018

Delta-v

deltav_maan_aarde

Als

Reacties

 1. Martin Schoenmaker zegt:

  Joepie! Kerbal Space Program op Astroblogs!

  Wist je trouwens dat veel mensen bij NASA en bij ESA ook fanatieke spelers zijn van KSP? De Rosetta/Philae teams hielden laatst een Reddit AMA (ask me anything) en daar kwam KSP ook ter sprake: http://www.reddit.com/r/IAmA/comments/2mw5ko/we_are_working_on_flight_control_and_science/

  Overigens is het volgens mij zo dat om de baan van een binnenplaneet te bereiken inderdaad eerst snelheid geminderd moet worden, maar daarna moet er weer flink worden versneld om de relatieve snelheid tussen de planeet en het ruimtevaartuig tot gewenst niveau te brengen.

  Ik heb ergens eens gelezen dat het veel meer moeite / brandstof kost om een binnenplaneet te bereiken dan een verre planeet zoals Jupiter.

  Het gaat ook om flinke delta-v’s soms. Zo moest Rosetta om 67P te kunnen bijbenen, met 800m/s versnellen!

 2. Ja, KSP ken ik nog niet zo lang (volgens mij was jij de eerste die mij erop attendeerde), maar het ziet er allemaal goed uit. En wat delta-v voor die binnenplaneet betreft: op het eerste gezicht is het vreemd dat gezegd wordt dat je snelheid moet minderen om Mercurius en Venus te bereiken, want per slot van rekening staan die planeten dichter bij de zon en daar is de omloopsnelheid hoger dan die van de aarde. De blog van Koberlein gaat eigenlijk ook over Mercurius, want dat is de enige planeet zo’n beetje (afgezien van alles buiten Jupiter) waar nog niets geland is. Mercurius is een heel lastige planeet om er heen te vliegen en helemaal om er te landen. Dat laatste heeft te maken met het ontbreken van een atmosfeer, waardoor ‘aerobreaking’ niet mogelijk is.

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Dat zal toch wel meevallen, Arie? Op de Maan is ook geen atmosfeer en daar weten we toch ook succesvol op te landen?

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Het lastige van Mercurius is om er te komen, voor deze planeet is net zoveel Delta-v nodig als om Jupiter te bereiken. En vervolgens is het lastig er te landen vanwege het ontbreken van een atmosfeer, dus twee redenen waarom Mercurius een ‘lastige’ planeet is, veel moeilijker te bereiken dan de maan.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.