24 september 2018

Een kleurrijke verzameling sterren van middelbare leeftijd

Deze kleurrijke opname van de heldere sterrenhoop NGC 3532 is gemaakt met de 2,2-meter MPG/ESO-telescoop van de ESO-sterrenwacht op La Silla (Chili). Sommige van de sterren zijn nog heet en blauw, maar tal van zwaardere exemplaren zijn in rode reuzen veranderd en vertonen een opvallend oranjerode tint.

Deze kleurrijke opname van de heldere sterrenhoop NGC 3532 is gemaakt met de 2,2-meter MPG/ESO-telescoop van de ESO-sterrenwacht op La Silla (Chili). Sommige van de sterren zijn nog heet en blauw, maar tal van zwaardere exemplaren zijn in rode reuzen veranderd en vertonen een opvallend oranjerode tint.

De 2,2-meter MPG/ESO-telescoop van de ESO-sterrenwacht op La Silla (Chili) heeft een kleurrijke opname gemaakt van de heldere sterrenhoop NGC 3532. Sommige van de sterren zijn nog heet en blauw, maar tal van zwaardere exemplaren zijn in rode reuzen veranderd en vertonen een opvallend oranjerode tint.

NGC 3532 is een open sterrenhoop op een afstand van ongeveer 1300 lichtjaar in het sterrenbeeld

Reacties

  1. Wel grappig hoe je bij de heldere blauwe maar ook de rode sterren een rode cirkel ziet die aan de kant richting het midden van de foto zit, ik neem aan dat dit een spiegeling op de lens is?
    Wel weer een mooie foto en ook zoveel sterren op de achtergrond. Je blijft er naar kijken. 🙂

  2. Ik denk dat het inderdaad een spiegeling van de lens is. De bron van de ESO meldt er niets over. Ik heb zojuist een video toegevoegd aan de blog, waarin wordt ingezoomd op NGC 3532. Helemaal op het laatste zie je ook die rode cirkels, alleen bij een bepaald clubje sterren, maar wel precies dezelfde kant uit.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.